Etter det adressa.no erfarer, er mannen pågrepet og mistenkt for brannstiftelse for storbrannene i Trondheim natt til onsdag, dømt for en rekke branner tidligere.

Mannen i 50-årene bosatt i Trondheim, ble i Trondheim tingrett dømt til fem års forvaring i 2008 etter mordbrannparagrafen, for å ha påtent en brann i en leilighet i 12. etasje i ei høyblokk på Tempe i 2007.

Anket til lagmannsretten

Ifølge dommen fra tingretten, som mannen anket, tente han på klær på et tørkestativ.

Da brannen startet, befant det seg 14 personer i etasjen der brannen startet. Alle ble berget ut, uten alvorlige skader.

I ankesaken i Frostating lagmannsrett fikk mannen tre års fengsel etter at rettens flertall under tvil ikke fant at det var grunn til forvaring. Også der ble han dømt etter mordbrannparagrafen.

Førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes ville den gang dømme mannen til fem års forvaring.

- Den gangen jeg hadde saken, var påstanden forvaring fordi jeg mente det var en kvalifisert gjentagelsesfare, sier han til adressa.no, med et forbehold om at det er denne mannen som er pågrepet for brannene på Risvollan og Nidarvoll.

SE BILDEGALLERI: Måtte la brakkene brenne ned

Dømt for brannstiftelse i 1993

Bakgrunnen for at de mente at det var gjentakelsesfare, var at samme mann også tidligere er straffedømt en rekke ganger fra 1981 til 1993.

I 1993 ble han dømt til tre års fengsel og fem års sikring for syv brannstiftelser og ett forsøk på brannstiftelse.

Ifølge dommen stiftet mannen brann på blant annet et hotell, et sykehus og hos nær familie.

Bedyret uskyld

Før straffesaken mot mannen etter brannen på Tempe, lot mannen seg intervjue av Adresseavisen. Da benektet den da 43 år gamle mannen at han hadde tent på.

- Jeg og to andre personer hadde tatt oss noen glass vin i leiligheten min. Etter hvert ble jeg sliten, derfor la jeg meg på sofaen i stua for å sove. Jeg ble vekket av hunden min. Da brant det i leiligheten. De andre personene som var i leiligheten var borte, forklarte han.

Han snakket også ut om dommen mot ham fra 1993. Han bedyret også sin uskyld for dette.

- Den gangen virket det som om jeg skulle dømmes for alt som brant i fem mils omkrets rundt meg, sa han til Adresseavisen.

- Skulle jeg beskrive meg selv, ville jeg si at jeg er en hjelpsom og sosial person som står på. Jeg har aldri vært noen ildspåsetter, men jeg har sonet åtte år for dette, sa han da Adresseavisen besøkte han i Trondheim fengsel i starten av november 2007.

44 beboere ble evakuert etter brann på Risvollan natt til onsdag. Politiet ser brannen sammenheng med en annen brann på Sunnland skole på Nidarvoll, som politiet fikk melding om en drøy halvtime etter den første brannen. Foto: Joakim Slettebak Wangen