–Jeg møtte ham sist for et par uker siden. «Så du er tilbake? Jeg må re opp seng for deg i Det ovale rom», spøkte presidenten, forteller en glad og fornøyd nobelprisvinner. John O'Keefes to besøk hos Obama skyldes at han først vant Kavli-prisen for 2014 og deretter Nobel-prisen sammen med Moser-paret.

Den amerikansk-britiske hjerneforskeren stilte sammen med May-Britt og Edvard Moser på pressekonferansen med nobelprisvinnerne i medisin i Stockholm i dag.

ADRESSA PLUSS: Nå skal nobelgullet hjem

John O'Keefe og Moser-paret er både konkurrenter og samarbeidspartnere. Stemningen på pressekonferansen var i alle fall god med mye spøk og latter.

Aktiv senior

John O'Keefe (75) har på ingen måte pensjonert seg. Han er direktør for et senter i London der man tar i bruk helt nye metoder for å avsløre hjernens mange hemmeligheter.

– Inntil ganske nylig kunne vi gjøre registreringer av bare noen få hjerneceller. Nå har vi teknologi som kan lytte til hundretusenvis av celler, optisk eller med sofistikert dataregistrering fra sensorer. Det er veldig spennende, en ny fase i hjerneforskningen. Jeg er også interessert i andre deler av hjernen og sosial nevrovitenskap. Mennesker har celler som responderer på ansiktsuttrykk. Hos dyr kan vi studere celler som er aktive i sosiale sammenhenger. Det er et vanskelig område, men med nye teknikker har vi fått nye muligheter.

– Hvordan vil du beskrive May-Britt og Edvard Mosers og deres vitenskapelige innsats?

– De er strålende. Jeg kjente til dem da de holdt på med doktorgraden i Oslo med professor Per Andersen. Jeg la merke til dem og deres lidenskap, intelligens og holdninger. Jeg visste straks at de kom til å gjøre suksess. Av og til kan du kan du på forhånd se hvilke forskere som blir suksessrike. Da de kom for å lære teknikker i mitt laboratorium var jeg bare glad for å vise dem. Jeg tror jeg fikk rett i mine antagelser.

– Du har ikke noe i mot å dele prisen med dem?

– Nei, sier O'Keefe med et bredt smil.

– Tvert om. Vi har et fantastisk forhold som konkurrerenter og samarbeidspartnere. Ofte studerer vi det samme. Av og til har vi vitenskapelige artikler ute samtidig. Akkurat nå driver vi og skriver en artikkel sammen. Vi har et veldig godt samarbeidsforhold.

Nobel-race

Edvard og May-Britt Moser har vært i Stockholm to dager allerede og skal ikke reise hjem før lørdag i neste uke. Paret haster fra arrangement til arrangement under hele oppholdet. Innimellom skriver de autografer som popstjerner og må stille opp for folk som vil bli tatt bilde av sammen med dem.

Høydepunktet på programmet blir naturligvis på onsdag 10. desember når prisene deles ut og feires på banketten i Stadshuset.

May-Britt og Edvard Moser gleder seg kanskje enda mer til i morgen. Da skal de holde sine nobelforedrag sammen med O'Keefe, og får sjansen til å fortelle om sin forskning til interesserte over hele kloden via internett.