Det finnes ingen ventelister. Og det blir heller ikke aktuelt å lage dem.

Fungerende ordfører Knut Fagerbakke (SV) sier man har full oversikt over behovene for sykehjemsplasser, også uten ventelister.

Den rødgrønne regjeringen innførte et forbud mot å føre ventelister. I regjeringserklæringen til Høyre/Frp-regjeringen heter det at denne ordningen skal opphøre, men dette er ennå ikke gjennomført.

Høyres Stine Hostad mener kommunen – i påvente at regjeringen endrer ordningen – må søke om dispensasjon fra staten slik at det kan innføres ventelister i Trondheim.

– Vi vet hvor mange som står i kø for å få plass på musikkskolen, på bookingbasen kan vi finne ledige kommunale lokaler til utlån – og vi kan finne ut hvor mange kilo søppel hver av oss kaster. Men vi vet ikke hvor mange som står i kø for å få sykehjemsplass. Det bør vi gjøre noe med, sier Hostad.

Søke om venteliste

I bystyret torsdag fremmet Hostad følgende forslag:

«Trondheim kommune søker umiddelbart regjeringen om en ventelisteordning for sykehjemsplass i tråd med regjeringserklæringen for å avdekke reelt behov. I påvente av lovendringen utarbeides en oversikt over søkere til ulike omsorgstjenester for eldre, søknader under behandling og ferdigbehandlede.»

Forslaget fikk støtte av H, Frp, Venstre, Rødt og Pensjonistpartiet, men fikk ikke flertall i bystyret torsdag kveld.

Sissel Trønsdal (Ap) fremmet et forslag som skal sørge for at fristen på seks uker for de som ønsker sykehjemsplass skal følges.

- Denne fristen skal overholdes, og rådmannen bes rapportere til Formannskapet dersom 6-ukersfristen overskrides, heter det i vedtaket som fikk flertall.

Stine Hostad ser det som et problem at Trondheim offisielt ikke har en sykehjemskø.

– Uoffisielt er det imidlertid sannsynligvis ventelister, eller som ombudet for helse, omsorg og oppvekst helseombudet i Trondheim kommune uttrykker det: Jeg er bekymret for at terskelen for å få tildelt plass nå er hevet. I dag må de gamle være mye sykere enn tidligere før de tilkjennes rett til plass på sykehjem. Vi har full dekning på papiret, men ved å heve terskelen har man likevel mange som ikke får plasser de burde hatt krav på. De står dermed i køen for dem som ikke skal stå i noen kø. Mangelen på ventelister og manglende åpenhet om hva som er terskelen for å få plass, svekker innsynet i kommunens eldreomsorg. Det er uheldig, sa Hostad i bystyret torsdag kveld.

11 avslag i 2014

Fungerende ordfører Knut Fagerbakke (SV) svarte torsdag på interpellasjonen fra Stine Hostad. Fagerbakke sier at Trondheim hadde i 2014 11 avslag på søknad om sykehjemsplass. Det ble ikke levert klager på avslag om plass, ifølge Fagerbakke.

– Mange snakker om at folk som får sykehjemsplass blir stadig dårligere, og at terskelen heves. Men slik er det ikke selv om vi stadig behandler mer kompliserte tilstander på sykehjemmene. Vår statistikk viser at folk som bor på sykehjem i dag ikke er dårligere enn de var for ti år siden, tvert imot er det en del som tyder på at pasientene i dag har et bedre funksjonsnivå når de flytter inn på sykehjem i dag enn for 10 år siden. Lederne ved våre helse- og velferdskontor sier at terskelen for å få plass ikke er hevet. De tildeler sykehjemsplass etter de samme vurderinger som tidligere, sier Knut Fagerbakke.

Seks ukers ventetid

Fagerbakke sier at kommunen ikke har egne ventelister for sykehjemsplass.

– Det har blitt mer og mer vanlig å bytte ut praksisen med ventelister med en ventetidsgaranti. Det gjelder også behandling på sykehuset. Vi har en ventetidsgaranti for eldre som ikke lenger kan bo hjemme. Bystyret har gitt en garanti om en langtids sykehjemsplass innen seks uker. Så langt i 2015 er ikke denne garantien brutt en eneste gang. Vi har derimot fortsatt betydelige utfordringer i vintermånedene med å ta ut utskrivningsklare pasienter fra sykehuset til sykehjem fort nok da mange må vente opp til 5 til 10 dager, sier Fagerbakke i sitt svar.

Allsidighet

KrFs Geirmund Lykke fremmet et forslag på vegne av KrF, Ap, SV, Sp og Miljøpartiet De Grønne som understreker at kommunen vil tilby et allsidig bo- og omsorgstilbud som er tilpasset den enkeltes behov når de trenger det, med sykehjemsplasser, bofellesskap, omsorgsboliger og muligheter til å bo hjemme.

– Bystyret ber rådmannen legge fram sak for formannskapet med gjennomgang av faglige, kvalitetsmessige og økonomiske forhold vedrørende sykehjem og omsorgsboliger med heldøgns omsorg, heter det i vedtaket fra Bystyret torsdag.