- Det er en utrolig deilig følelse. Jeg er så lettet, sier Ørjan Ryeng til Adressa.no.

Torsdag i forrige uke skrev Adressa.no om det nygifte ekteparet Ørjan Ryeng (34) og Hsiao-Peng «Penny» Kao (31) som flyttet fra London til Trondheim 6. mars i år. Siden den gang har de ringt og sendt inn dokumenter til Utlendingsdirektoratet (UDI) for å få godkjent familiegjenforening. Penny er opprinnelig fra Taiwan, og dermed stilles det krav til ektemannen som skal forsørge henne i Norge.

Lynrask avklaring

Ørjan har hele tiden hevdet at han tjente nok i England til å forsørge sin kone, og nå har han fast jobb i Trondheim. Det var likevel ikke godt nok for UDI som avslo søknaden, uten å la Ørjan få sende inn dokumentasjon på frilansinntekter.

- Dagen etter at saken hadde vært i media så fikk jeg min første telefon tilbake fra UDI. Da innrømmet en avdelingssjef at de har regler som gjør at det innimellom kommer uheldig ut for enkeltpersoner, forteller Ryeng. Senere samme dag ringer nok en saksbehandler fra UDI, som ber om at Ryeng sender inn utdanningspapirer for 2010. Han studerte fulltid i England i ni måneder dette året.

- Jeg sendte inn papirene mandag, men da ringte nok en saksbehandler og ba om at jeg sendte på epost for at behandlingen skulle gå enda raskere. Halvtime senere fikk jeg telefon fra UDI som sa at søknaden var innvilget, forteller Ryeng lykkelig.

Fikk fire telefoner på to dager

Etter å ha ringt nærmere 30 ganger til UDI uten å noensinne få svar tilbake, så synes Ryeng servicen tok seg betraktelig opp med fire telefoner på to dager.

- Jeg skjønte allerede på fredag at det trolig ville løse seg, men at det skulle være ferdig til lunsj på mandag hadde jeg aldri kunnet håpe på, sier han. Nå gleder han seg til å kunne planlegge bryllupsfest i Taiwan i oktober i ro og mak, og uten å måtte ringe UDI hver uke for å få vite om han kan ta med kona si til Trondheim etter bryllupsfesten.

- Hadde UDI vist en brøkdel av den behjelpeligheten som de viste meg de siste dagene tror jeg de kunne spart seg selv for mange problemer, sier han. Han er glad for at det har ordnet seg for Penny, men vet at det finnes personer i langt verre situasjoner som aldri får den samme hjelpen.

- Vår historie er en solskinnshistorie sammenlignet med andre historier fra UDI. Det finnes folk som sliter langt mer enn vi gjorde. Jeg skulle ønske de kunne slutte å være så firkantet, sier han.

Godkjente på grunn av studier

Snorre Sæther, områdeleder for familieinnvandring i Utlendingsdirektoratet (UDI), bekrefter at søknaden ble innvilget i går.

- Årsaken er at vi kontaktet ham direkte etter at han gjennom media har hevdet å både ha tjent mer enn det vi har sett dokumentert til nå, og at han har studert. Han sendte oss dokumentasjon både for inntekt i løpet av 2011 og ny dokumentasjon vedrørende sine studier, forklarer Sæther. Ifølge UDI er inntektsdokumentasjonen den samme som de har motatt tidligere, og er ikke på nivå med det som kreves for å oppfylle forsørgerkriteriet. Men det gjøres unntak fra inntektskravet tilbake i tid dersom man er fulltidsstudent og følger normal studieprogresjon.

- Dette har ikke vært tilstrekkelig dokumentert tidligere i saken, men ble nå dokumentert. Dermed kunne saken innvilges, forklarer Sæther.

Snorre Sæther, områdeleder for familieinnvandring i Utlendingsdirektoratet (UDI), forteller at det var Ørjans studier i 2010 som ble avgjørende i saken. Foto: UDI