- Den fysiske mobbingen er så å si borte. Vi har kanskje bare hatt én eller to saker som ikke har dreid seg om digital mobbing det siste året, sier leder Iren Sørfjordmo i Konfliktrådet i Sør-Trøndelag til adressa.no.

  • En ungdom fikk meldingen «Alle guttene i klassen synes du er feit og jævlig. Ingen som liker deg» på mobiltelefonen.

  • Et annet ungt par som hadde sex på fest ble filmet, og filmen lagt ut på nettet.

  • Ei jente sendte et nakenbilde til kjæresten. Han spredde det videre til sine kamerater, som igjen sendte bildet videre. Situasjonen kom ut av kontroll, og forholdet tok slutt.

  • Ei jente ble tatt bilde av i dusjen etter gymtimen. Bildet ble spredd på nett.

  • Andre har opplevd at Facebook-identiteten deres har blitt tatt over av andre.

- Konsekvensene kan bli enorme. Ungdommene som opplever dette opplever avmakt, redsel og frykt. Når noe er spredd på nett er det alltid en frykt for at det dukker opp igjen, sier Sørfjordmo.

Konfliktrådet i Sør-Trøndelag jobbet med 54 saker knyttet til mobbing, ærekrenkelser og trusler i fjor. I Nord-Trøndelag var tallet 44.

- Traumatisk

Pia Lang, prosjektleder for Medietilsynet Trygg bruk, sier digital mobbing kan oppleves som mer traumatisk enn annen mobbing.

- Grunnen er at bildene og kommentarene ikke forsvinner. Det er utrolig hvor mye skittkasting du kan få bare ved å legge ut ett enkelt bilde på nett, sier Lang.

Leder Astrid Skjetne i Konfliktrådet i Nord-Trøndelag sier mobbingen får en annen karakter på nett.

- Mobberen blir ofte tøffere bak tastaturet. Det blir lettere å være stygg når man ikke møtes ansikt til ansikt. Det er også noen som ikke skjønner helt hva de har satt i gang, sier Skjetne.

På Instagram ønsker vi bilder som har noe med vennskap og samhold å gjøre. Merk bildene med #adressamotmobbing.

Holder mobbingen hemmelig

Mange unge velger å ikke fortelle voksne om den digitale mobbingen. De synes det er flaut, eller er redd ytterligere spredning. Ofte er også foreldre og søsken sterkt berørt av det som har skjedd. I sakene konfliktrådet jobber med er det om lag halvparten gutter og jenter involvert.

- Det er litt ulikt hva de ønsker ut av møtet. Noen ønsker en forsikring om at bildet eller videoen ikke blir spredd videre. Noen ønsker at mobberen skal si noe til resten av klassen. Andre vil ha en oppriktig beklagelse fra mobbere, sier leder Iren Sørfjordmo i Konfliktrådet i Sør- Trøndelag.

Hun opplever at den som er krenket får en mulighet til å reise seg på meglingsmøtet, og at dette gjør godt for mobbeofferet. I etterkant av møtet får man tilbud om oppfølging, gjennom et møte eller en samtale.

- Min erfaring er at det mobbingen tar slutt etter meglingen. Man trenger ikke å bli venner etterpå, men man lager en form for avtale og får lagt situasjonen død.

Har du et innspill eller tips om mobbing? Send en mail til marit.nygaard@adresseavisen.no eller hilde.skjesol@adresseavisen.no.

Leder Iren Sørfjordmø i Konfliktrådet i Sør-Trøndelag. Foto: Kjell A. Olsen