Lederen i Sykepleierforbundet Sør-Trøndelag, Knut Jørgen Rotabakk, fikk i ettermiddag tilbake sin egen rådgiver fra den skandaleomsuste Australia-turen

– Vi må se nærmere på egne retningslinjer, innrømmer han.

Klokken 17.50  landet de 30 helsearbeiderne som de siste dagene har fått sterk kritikk for sin reise til Australia med sponsede midler, på Værnes.

Vet du noe om denne saken? Tips våre journalister Lajla Ellingsen, Mari By Rise og Morten Samdal.

Sterke reaksjoner

Flere kan etter all sannsynlighet vente seg et realt oppvaskmøte med sine arbeidsgivere.

Den 20 dager lange studiereisen har inneholdt mange fridager, mens i underkant av fire arbeidsdager er satt av til faglig program. Adresseavisen kunne tirsdag avsløre at turen er delvis sponset av leverandører av helseartikler til helsesektoren.

Sykepleierforbundets leder i Sør-Trøndelag, Knut Jørgen Rotabakk, ga selv godkjennelse til at hans egen rådgiver kunne dra på denne reisen.

– Hvilke vurderinger lå til grunn for å godta noe slikt?

– Jeg tok en avgjørelse basert på at hun ba om ferie, og hva hun gjør på fritiden sin er ikke noe man må rapportere om.

– Hva tenker du om at din egen rådgiver har deltatt på en slik sponset reise?

– I utgangspunktet synes jeg reisen så grei ut. I etterkant ser vi at vi nå må se nærmere på om vi har fulgt egne retningslinjer i denne saken, og hvordan vi eventuelt skal håndtere lignende saker i fremtiden. Jeg kan ikke si noe mer enn dette før vi får gjort en totalvurdering, sier Rotabakk.

- Etisk problematisk

Også forbundets hovedtillitsvalgt i Trondheim kommune er blant de som benyttet seg av sponsede midler. Han fikk et eget stipend fra forumet som arrangerte turen.

– Hva sier deres egne retningslinjer?

– I forhold til avtaler med kommersielle aktører, så er det slik at man skal være nøye og forsiktig med hvordan man gjør dette. Man skal først og fremst ikke benytte seg av logoer, og det har man ikke gjort her. Her har hun brukt sin egen fritid, så i forhold til våre retningslinjer er det ikke noe særlig betenkelig sett i lys av tilknytningen, men dette må jeg som sagt komme tilbake til etter en totalvurdering, sier Rotabakk.

Forbundslederens står i sterk kontrast til ordfører Rita Otterviks syn på saken.

– Når våre ansatte deltar på en tur som er sponset av leverandører i helsebransjen, er dette brudd på vårt etiske regelverk. Vi har i lang tid vært veldig tydelige på at dersom kommunen som arbeidsgiver ikke betaler for reiser, kan man ikke dra. Det hjelper ikke om de ansatte tar ut ferie, det er etisk problematisk så lenge de tar imot goder fra leverandørene i industrien de jobber inn mot, sier ordføreren.

Én dag til med ferie

Arrangøren av turen, «Sør-Trøndelag pleie- og omsorgsforum», har latt leverandører få reklamere for produktene sine på helsekonferanser mot betaling.

Rotabakk sier at forbundet de to årene han har vært leder, kun har vært deltager på slike konferanser, og ikke har noen kjennskap til hvilke leverandører som har deltatt.

– Nå kan jeg ikke si noe mer om denne saken før vi får gjort en totalvurdering.

– Kommer du til å innkalle din rådgiver på teppet i morgen?

– Nei, hun har jo en dag til med ferie.