– Nå må kontrollkomiteen på banen, mener opposisjonen.

Adresseavisen kunne i dag avsløre at helseledere i flere trønderske kommuner ikke bare i år har fått sponset reise av leverandører av helseartikler. I en årrekke har lignende turer nemlig gått til land som Cuba, USA og Kina.

Kristian Dahlberg Hauge (Frp) mener de nye opplysningene om at også Trondheim kommune har dekket egenandel og gitt lønnet permisjon til slike reiser er oppsiktsvekkende.

– Dette tar saken til et nytt nivå, og gjør jo situasjonen helt klart mye verre. Dette er enda mer uakseptabelt enn det først fremstod. Det er åpenbart at det har sviktet på alle plan.

LES KOMMENTAR: Blåmandag på Barrier Reef

– Fremstår som smøreturer

Han mener nå at alle kommunens kontrollorgan må på banen.

– Dette er en sak hvor alle kort må på bordet. Med de nye opplysningene som nå er kommet, må kontrollkomiteen gå inn i denne saken.

Tirsdag avslørte at Adresseavisen at 30 helseledere er på en tre ukers sponset reise til Australia. Kommunaldirektør Helge Garåsen har tidligere sagt at kommunen ikke har bidratt økonomisk til denne turen, men nå er det altså gjort kjent at kommunen i alle år har praktisert en slik ordning ved lignende reiser.

Det forundrer Hauge at kommunen ikke har vært mer våken.

– Det har jo de siste årene vært fokus på å unngå mistanker om korrupsjon i kommunal sektor, og da også med spesielt fokus på legemiddelindustrien. Jeg er særdeles kritisk til at dette kan ha skjedd over så mange år uten at noen på noe nivå har reflektert over dette. Dette fremstår som rene smøreturer som kommunen har gitt aksept, ja faktisk delbetaling, for.

– Bør noen vurdere sin stilling?

– Det er det foreløpig for tidlig å konkludere med, men jeg kan ikke med min beste vilje se at disse reisene er noe kommunen skal ha et ansvar for å finansiere. Jeg utelukker ikke at dette er summer som i alle fall bør tilbakebetales av de enkelte som har deltatt på disse turene. Dette er skattebetalernes penger som misbrukt, sier Hauge.

Jon Gunnes (V) mener også at det tyder på at kommunen har vært involvert i noe som «ligner korrupsjon».

– Jeg skjønner ikke hvordan internkontrollen i Trondheim kommune har fungert. Nå må vi avvente de ansvarliges forklaringer. Her må man også se på om rådmannen og kommunaldirektøren har opptrådt riktig. Det blir jo spennende å se hvor lenge og hvem som har visst om denne finansieringsmodellen, sier Gunnes.

Han sier det blir feil av ham på nåværende tidspunkt å spekulere i om noen bør gå av som følge av denne saken, men støtter Hauge i at kommunens kontrollkomité må på banen.

Må se på andre nettverk

Yngve Brox (H) er skuffet over at man får ny informasjon i saken gjennom pressen.

– Det burde vært mulig av rådmannen å fremskaffe denne informasjonen i går. Selv turen i år er jo utenfor vårt regelverk, og det er merkelig at man ikke tidligere kunne opplyse om at det er blitt håndtert annerledes andre år.

Kommunaldirektør Garåsenmener Brox sin fremstilling av at han ikke har informert politikerne om deeldre reisene ikke er korrekt.

- Jeg vil påpeke at jeginformerte både skriftlig og muntlig i formannskapet den 5. mars om atkommunens tidligere reiser var dekket med inntil 4000 kroner per deltager, ogat de fikk permisjon med lønn for fagdagene på reisen. Dette er ikke noe somførst ble kjent for formannskapet og politikerne via pressen, sier han.

Brox mener at rådmannen og kommunaldirektøren må være tydelige på hvilke oppgaver de nå skal ha.

– Garåsen står midt oppe i dette, og må nå ta seg av sine ansatte. Jeg håper rådmannen tar ansvar for det administrative i saken videre. Jeg kan ikke fortelle de hva de skal gjøre, men håper de ser at det er klokt slik som situasjonen er blitt. Så håper jeg at revisjonen og kontrollkomiteen også setter i gang raskt med sin granskning.

Brox håper man lærer av dette og at man må vurdere å se på andre faglige nettverk innenfor hele kommunen.

– Det er fint at man bygger kompetanse, men vi kan ikke ha det slik som det ble i dette tilfellet. Her må man ha en gjennomgang av hvordan slike typer ordninger fungerer.

Var ansvarlig

Tor Åm satt som kommunaldirektør fra 1998 til 2009. Adresseavisen kjenner til minst tre reiser som ble godkjent under hans ansvar i denne perioden.

– Jeg er ikke overrasket over at dere ringer, men jeg trenger mer tid. Jeg har svart på noen spørsmål i formannskapet i forbindelse med en slik utenlandsreise, men er ikke i stand til å si nøyaktig hva dette gikk ut på. Dette kan jeg svare på nærmere så fort jeg har fått innhentet informasjon om dette, sier han.

Saken har også ført til medieoppslag i både rikspresse og lokale medier. I avisa Sør-Trøndelag får både rådmenn i Agdenes og Skaun kritikk for å ha sendt ansatte på sponsede turer.

– Jeg kommer til å stille spørsmål i saken i første kommunestyremøte. Vi vil ikke akseptere smøreturer. Og vi vil ha gjennomgang av etiske retningslinjer med tanke på sponsede turer, sier kommunestyrerepresentant Anita Gilde (Frp) til avisen.