I dag er hun kreftfri, men Anita Landrø kjemper fortsatt for at kreftforskning skal få mer penger. I disse dager reiser hun rundt på diverse videregående skoler for å snakke med russeelever som skal delta i Krafttak mot kreft – den årlige innsamlingsaksjonen til Kreftforeningen.

Fikk kreft i 2003

Hvert år rammes i overkant av 30 000 mennesker av kreft i Norge. Hver dag får gjennomsnittlig 80 personer den tunge beskjeden. Landrø anslår at rundt 500–600 000 nordmenn er berørt av kreft på en eller annen måte. Selv fikk hun beskjeden i 2003.

- Det var et sjokk å få beskjeden om at jeg hadde blodkreft, Jeg trodde jeg skulle dø. Jeg ble innlagt på sykehus i 3,5 måned. Det var perioder hvor jeg trodde jeg ikke skulle klare det, men til slutt måtte jeg bare tenke at dette ikke skal knekke meg, sier hun.

Tirsdag formiddag var hun til stede i et auditorium ved Byåsen videregående skole i Trondheim for å fortelle sin sterke historie til russeelevene som skal samle inn penger til kreftforskningen.

Mer forskning må til

Årets tema er personlig tilpasset kreftbehandling, som betyr en mer treffsikker behandling til hver enkelt pasient, slik at flere kan overleve kreft, og færre får unødvendige bivirkninger.

- Det er tøft å gå gjennom 3,5 år med cellegift. Kroppen min var helt nedkjørt. Jeg var ferdig behandlet i 2006, men jeg fikk ikke noe tilpasset kreftbehandling. Nå har jeg en god del bivirkninger og senskader, forteller hun.

Dagens kreftbehandling tar utgangspunkt i hvor svulsten befinner seg i kroppen, mens i fremtiden vil genene i svulsten avgjøre hvilken behandling man skal få.

- Det er ikke forsket nok på dette, og derfor går alle pengene som kommer ned på bøssene til denne forskningen. «Bruk to timer av livet ditt på å investere i egen fremtid», bruker vi å si til russen, forteller Landrø.

Flere overlever kreft

Da hun var på sitt sykeste hadde hun en sønn som var i russealder, i tillegg til tre yngre barn.

- Det var svært vanskelig, men jeg fikk god hjelp av ei venninne som bodde over meg.

To av tre overlever kreft, noe som er dobbelt så mange som for 50 år siden.

- Jeg vil at enda flere skal overleve kreft, og jeg ønsker at flere skal få en tilpasset behandling for å unngå alle skadene som man kan få i etterkant.

Onsdag ettermiddag kommer bøssebærere til husstander i Trondheim.

Det var en svært lydhør forsamling i auditoriet på Byåsen videregående skole tirsdag formiddag. Foto: KIM NYGÅRD