Overskuddet fra 2013 fordeles i bystyret torsdag, og 20 millioner settes av til IKT-utstyr i grunnskolene.

Trondheim kommune gikk med 285 millioner i overskudd i 2013, nå skal bystyret fordele disse pengene. Flertallet, Arbeiderpartiet, SV, Sp, Miljøpartiet De Grønne og KrF har valgt å bruke deler av overskuddet på mer IKT i grunnskolen. Mens det i 2013 ble brukt 10 millioner til investeringer i datautstyr, dobles denne summen til 20 millioner kroner i bystyret i kveld.

Kan kjøpe iPad

Rektor ved Singsaker skole, Sten Frode Solvang, er meget fornøyd med planene til sentrum-venstrealliansen i bypolitikken.

– Vi bruker iPad i undervisningen, og det er meget populært. Elevene lager sine egne filmer av hvordan de løser matematikkoppgaver, og vår erfaring er at dette er en effektiv måte å lære på. Med den nye bevilgningen kan vi kjøpe flere iPader, og få på plass planene om et Mediatek på skolen. Det vil bedre situasjonen veldig for oss, sier Solvang.

7x2 på film

Ordfører Rita Ottervik og hennes støttespillere i bypolitikken, besøkte i går Singsaker skole for å presentere planene for bruk av overskuddet fra 2013. Der fikk elvene Brage Sæter og Nora Caspersen vist frem sin film om hvordan regnestykket 7x2 kan fremstilles på film.

– Det er artig, og vi lærer mye mer enn bare å sitte å regne oppgaver i boka, sier de to.

På filmen løste de oppgaven ved å hente syv bøker fra bokhylla på skolen, før de hentet syv til. På filmen fikk politikerne se at ved å telle opp de to bokstablene kom de frem til at 7x2 faktisk er 14 bøker.

God kontroll på pengene

Ordfører Rita Ottervik er svært tilfreds med hvordan pengene forvaltes i Trondheim kommune.

– Gjennom god kontroll på økonomien får vi nå frigitt penger vi kan investere i blant annet IKT-utstyr til skolene. Vi har sett at mange nye skoler har fått nytt utstyr, og med disse nye pengene kan vi sørge for at alle skolene får bedre utstyr, sier Ottervik.

10 millioner av pengene skal brukes til å gjøre nett-tilgangen bedre på skoler som har dårlige nettløsninger, mens resten av summen på totalt 20 millioner skal brukes til innkjøp av iPader og andre elektroniske hjelpemidler skolene kan bruke i undervisningen. I tillegg skal det settes av penger til opplæring av lærerne slik at de kan å bruke det nye utstyret.

– Detaljene er ikke klare ennå, så vi kan foreløpig ikke si hvilke skoler som får penger til hva. Men det kommer vi tilbake til i en ny IKT-plan for grunnskolene, sier Marte Løvik i Senterpartiet.

Setter penger på bok

Deler av overskuddet vil flertallet i bystyret også bruke til å styrke kommunens disposisjonsfond. Bystyret har tidligere vedtatt at de skal ha et fond på 200 millioner kroner i påvente av vanskeligere tider. Nå styrkes dette fondet med 26,7 millioner kroner. I tillegg har bystyret tidligere lagt inn ytterligere 10 millioner kroner i påvente av forverret kommuneøkonomi som følge av regjeringens reviderte nasjonalbudsjett og endringer i veksttilskudd til kommunene.

– Dette er penger som kan komme godt med. Signalene fra regjeringen tyder på at vi går en strammere tid i møte, og da er det lurt å ha penger på bok vi kan benytte oss av, sier Aps kommunalråd Geir Waage.

Elsykler og frivillighet

Bystyret vedtar også torsdag kveld å sette av 200 000 kroner til innkjøp av elsykler til kommunalt ansatte. For den summen ser de for seg å kjøpe 10 elsykler som særlig ansatte i hjemmetjenesten skal bruke til og fra oppdrag. 20 millioner skal settes av til økt vedlikehold og asfalt på kommunale veier, det settes av en million kroner til innkjøp av utstyr for vedlikeholdsarbeid i Bymarka som utføres av frivillige organisasjoner. Og det skal settes av 500 000 kroner til innkjøp av treningsapparatet i to nye parker i byen. I dag er det etablert treningsapparater på Øya og ved Theisendammen, nå kommer det tilsvarende utstyr ved Ladestien og på Tiller.

Her brukes overskuddet

Her er de viktigste tiltakene:

  • 26,7 millioner til disposisjonsfondet

  • 20 millioner til IKT-investeringer i grunnskolen

  • 20 millioner til ekstra opprusting av kommunale veier og asfaltering

  • 3,4 millioner til investering i velferdsteknologi. Trimsykler ved helse- og velferdssentrene og trygghetssmykker

  • 1 million kroner til utredning av Storbyhall

  • 5 millioner til Analysesenteret for inndekning av tapte inntekter til ny organisering er på plass

  • 35 millioner til vedlikehold av veier og bruer

  • 93 millioner til ulike tomtekjøp

  • Økt innskudd i pensjonskassen med 63 millioner

  • Kunstgressløft på 8 millioner kroner

  • Idrettshall på Flatåsen 7,5 millioner

  • Innkjøp av utstyr til frivillighetsarbeid i Bymarka en million

  • 500 000 kroner til bedre skilting og tilrettelegging av tilgang til Bymarka fra kollektive holdeplasser

  • 2 millioner til innkjøp av bøker i bydelsbibliotekene

  • 500 000 til treningsapparat i parker på Lade og Tiller

  • 200 000 til innkjøp av elsykler til kommunalt ansatte