Varaordfører Knut Fagerbakke holdt appell. Foto: Kristian Helgesen

Mens det er harde bakkekamper på grensen mellom Israel og Gaza, møtte rundt 500 mennesker opp for vise sin støtte til Gaza-befolkningen ved Torvet i Trondheim lørdag ettermiddag. Det er også avholdt markeringer i Bergen og Stavanger.

Blant appellantene var Ung Venstres leder, Ungdom Mot Rasisme og en palestinsk psykologistudent ved NTNU. Appellene ble innimellom avbrutt av at kampropene "Boikott Israel - fritt Palestina".

Ramallah som vennskapsby

Fungerende ordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke, var den siste appellanten under markeringen. SV-representanten la vekt på at Trondheim som vennskapsby med Ramallah på den palestinske Vestbredden, har et spesielt viktig ansvar for palestinerne. Fagerbakke har selv besøkt byen flere ganger, senest i vinter.

- Det er viktig å engasjere seg for Ramallah. Jeg har selv vært der og sett hva slags begrensninger de har av ytringsfrihet og bevegelsesfrihet. For å reise inn i Jerusalem må man ha utreisetillatelse, og de må gjennom checkpoints for å komme dit, sier Fagerbakke.

- Trondheim som by har et ansvar å få slutt på denne krigføringen, og det er ved å vise solidaritet med palestinerne, sier Fagerbakke.

Kritiserte regjeringen

Fagerbakke avsluttet med å rette kraftig kritikk mot sittende regjering og utenriksminister Børge Brende, som han mener ikke har vært flinke nok til å støtte palestinerne under angrepene i Gaza.

- Regjeringen har vært alt for tafatte. Børge Brende har ikke villet snakke med Hamas, og for å få slutt på krigen må man snakke med begge parter, sier Fagerbakke til adressa.no

Han roste derimot regjeringens partifelle og tidligere statsminister for Høyre, Kåre Willoch, som i flere år har erklært seg som en Palestina-venn. I Dagsavisen fredag gikk Willoch hardt ut mot Israels krigføring, som han mente var "meningsløs bombardement av tettbefolkede områder".

- Willoch taler ved å se det fra folkerettense side, og jeg skulle ønsker at regjeringen turte å være like hard, sier Fagerbakke.

- Feil strategi av Hamas

- Mange vil hevde at Israel har rett til å forsvare seg mot rakketene som skytes ut fra Hamas?

- Selvsagt. Men har de som er okkuperte rett til å forsvare seg? spør Fagerbakke.

Han understreker at han ikke støtter Hamas sin aktivitet fullt og helt.

- På noen områder har Hamas valgt feil strategi. Men som den overlegne militærmakten har Israel et spesielt ansvar for å få på plass en fredsavtale, og det er ved å oppheve blokkaden av Gaza og okkupasjonen av Vestbredden, fastslår den vikarierende ordføreren, og til daglig varaordføreren.

Det var fylkessekretær i Sør-Trøndelag SV, Nisrin El Morabit, som var initiativtaker for demonstrasjonen.

- Det handler ikke om politiske konfliktlinjer. Det handler om å forsvare humanitet og menneskelighet, sa hun fra talerstolen.

Ved siden av seg har hun et skilt som viser hvor mange som hittil er drept i kampene. På skiltet står det at 319 palestinere og tre israelere er omkomne.

- På bare få timer har dette tallet økt. Det er ikke noe vits å male på bannerne. Da dette tallet kommer til å øke, sier hun.

NTB melder at antall døde palestinere nå har økt til 333.