Heidi Berg (21) fra Byneset i Trondheim og Ludvig Holm (20) fra Levanger møttes på hundekjøringslinja på Øytun folkehøyskole i Finnmark. Begge fikk veldig sansen for friluftsliv, og sammen klekket de ut en formidabel plan om å gå Norge på langs.

- De fleste velger å starte på Nordkapp og så gå til Lindesnes. Vi ønsket å starte fra Grense Jakobselv og komme i mål i Halden, forteller Berg.

Startet med ski og pulk

3. januar i år startet venneparet den strabasiøse ferden sørover langs Norges grense som er om lag 2500 kilometer lang. De startet med ski og pulk, samt to huskyer ved navn Roger og Vega som eneste selskap.

- Planen var egentlig å begynne på studier, men så begynte vi å snakke om denne turen. Det blir ofte til at man snakker om planer, uten å gjøre noe med det. Men vi satte oss ned og planla turen, forklarer Berg.

Lik adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Twitter

Hun forteller at det var en tøff start i Finnmark hvor den første etappen blant annet inneholdt storm i kastene og 25 minusgrader.

- Da satt vi en stund og lurte på hva vi hadde begitt oss ut på. Men så ble det både lysere og varmere. Jeg vil spesielt huske alle menneskene vi møtte, som vi aldri ville møtt ellers, forteller hun.

- Tett på naturen

Det var spesielt én opplevelse på Finnmarksvidda som Berg husker godt.

- Vi hadde hatt en periode med 30 minusgrader, og en dag ble vi invitert inn i en hytte og fikk servert varm middag fra to samer. Det var deilig, sier hun.

Ludvig Holm forteller at det var fantastisk å få være på tur så lenge.

- Man kommer veldig tett på naturen når man er ute så lenge. Da ser man årstidene som skifter, og landskapet som forandrer seg, sier han.

- Husker kontrastene

En av hans beste minner var da de kom inn i Norge igjen etter å ha gått på svensk side.

- Det var utrolig fint da vi kom til Hattfjelldalen. Det var snødekte vidder og vakkert landskap, sier han.

De ble også liggende værfast i fire dager på Børgefjell, men da uværet stilnet ble det utrolig vakkert.

- Da ble det blå himmel og så varmt at vi kunne gå kun i ullundertøy. På en slik tur husker man ofte kontrastene, sier Berg.

Mistet huskyen Roger

Etter noen uker slo skulderen til Ludvig seg vrang, og han måtte være hjemme i nærmere to måneder. Da måtte Berg gå videre, sammen med to huskyer.

- Jeg gikk med to hunder, og da er det fort gjort å tryne. Det ble noen skikkelig mageplask i snøen, og det var ikke så enkelt å komme seg opp på egen hånd. Jeg mistet også Roger som sprang etter to rådyr. Heldigvis ble han fanget opp av noen med skuter, forteller hun.

Ludvig synes det står stor respekt av at Heidi fortsatte turen på egen hånd.

- Hun er en god turkamerat. Det var artig å ha noen å dele turen med, sier han.

4. juli kom venneparet frem til Halden. Da hadde de brukt én dag mer enn planlagt. Målet var å komme frem etter seks måneder. Underveis hentet de ut proviant på steder hvor foreldrene hadde sendt pakker med Posten.

Følg Adresseavisen på Instagram

- Kort lunte

Ludvig og Heidi hadde bare kjent hverandre i ett år før de la ut på den strabasiøse turen.

- Det er selvsagt utfordrende å bo sammen med noen på fire kvadratmeter, men vi hadde heldigvis de samme turvanene. Man blir jo selvsagt litt lei av hverandre. Lunta kan bli kort når man går tre mil om dagen, men vi ble venner igjen raskt, sier Berg.

Hun beskriver turkameraten som en rolig fyr.

- Vi er fortsatt venner, og det kan hende det blir nye langturer på oss, sier hun.

Ludvig angrer ikke et sekund på at de la ut på turen.

- Man må bare leve livet, og ikke sitte inne og vente. Naturen blir ikke kastet etter deg, sier han.

Nå skal de begge begynne å studere. Heidi skal til Trondheim og utdanne seg til fysioterapeut, mens Ludvig skal begynne på psykologi i Tromsø.

- Vi har ingen konkrete planer, men hvis jeg skal på en lengre tur igjen, så vet jeg hvem jeg skal spørre, sier Holm.

Les bloggen fra turen til Ludvig og Heidi her.