Mandag morgen begynte statsadvokat Unni Sandøy med å oppsummere den omfattende rettssaken mot sju trøndere etter Operasjon Gilde-etterforskningen. Statsadvokaten omtale etterforskningen som et intrikat puslespill hvor Trondheim har vært helt sentralt.

Trykk deg rundt i kartet øverst i saken for å følge sporene i Operasjon Gilde.

- De mest sentrale personene sitter på tiltalebenken. Det er de større aktørene på produksjon av doping – og omsetning av doping – i en årrekke, sa hun til retten.

Fikk gjennombrudd

Under gjennomgangen av hvilke bevis som har vært viktige, omtalte Sandøy pågripelsen av 44-åringen, kjent som «trykkern», som et gjennombrudd.

I november 2012 fant politiet en dopingfabrikk i en garasje i Trondheim, etter en razzia mot hjemmet til en 44 år gammel familiefar. Hjemme hos mannen fant politiet loggbøker som viste hvilke midler, og hvilke mengder doping «trykkern» har produsert hjemme hos seg selv.

- Han har hjulpet oss å forstå loggene og han har ikke forsøkt å tildekke bevisene – i motsetning til noen av de øvrige, forklarte Sandøy, og fortsatte:

- Han var klar på at det hadde vært omfattende produksjon. Han har i tillegg forklart seg om de ulikes roller, selv om han ikke ønsket å oppgi navn.

De sju tiltalte har forklart seg og kommet med erkjennelser i retten, men uten «trykkerns» logger ville politiet hatt større problemer med å si noe om hvor mye doping som har vært produsert.

– Her har hukommelsen til de involverte vært dårlig, sa statsadvokaten.

Tiltalen forteller om dopingproduksjon fra over 50 kg virkestoff som har blitt innført til Norge.

Risikerer lange straffer

De sju hovedtiltalte i sal 206 i Sør-Trøndelag tingrett risikerer lange fengselsstraffer. De fulgte Sandøys oppsummering med alvorlige miner.

Etter en over to år lang og rekorddyr etterforskning, ble de sju mennene som er i alderen mellom 27 og 44 år, tiltalt for en rekke forhold. Blant disse er dopingproduksjon som mangler sidestykke i norsk historie,  innførsel av råstoff og salg av anabole steroider. Hvitvasking av fortjeneste . Ødeleggelse av bevis. Trusler.

Påtalemyndigheten mener at aktiviteten, som skal ha startet allerede i 2003, skal ha blitt utført av en «organisert, kriminell gruppe». Derfor er straffelovens paragraf 60a tatt inn i tiltalen.

Paragrafen, som omtales som «mafiaparagrafen», skal brukes for å ramme organisert kriminalitet. Dersom de tiltalte blir dømt, kan paragrafen utvide strafferammen. Seks av de sju er tiltalt etter denne paragrafen. Samtlige nekter for å ha vært med i noen organisasjon som har skjult seg i Trondheim i årevis.

Flere av mennene risikerer 11 år i fengsel, dersom de blir dømt. Påtalemyndigheten har i tillegg fremsatt et inndragingskrav på 28 millioner kroner mot de tiltalte.

Spor til hele Norge

14 politidistrikt har siden høsten 2011 vært involvert i dopingopprullingen.

Statsadvokat Unni Sandøy minnet retten på at politiet i løpet av etterforskningen har funnet spor til flere andre steder i Norge. En dopingfabrikk ble avdekket på Romerike, og et miljø i Agder ble rullet opp etter å ha sendt doping til Trondheim.

I retten har det kommet frem at dopingnettverket i byen kunne ha blitt avdekket tidligere, dersom politiet gikk etter opplysninger en verdaling kom med i en annen rettssak i 2009. Det skjedde ikke. Verdals-sporet er imidlertid sterkt, sa statsadvokaten.

I Østfold ble flere pågrepet, menn som påtalemyndigheten har vært viktige for å få råstoff frem til trønderne fra utlandet.

Totalt har 118 personer vært siktet i Operasjon Gilde, som med det er den største dopingetterforskningen i Europa.

Mens prosedyrene i Trondheim skal vare hele uken, ventes det en rekke andre rettssaker både lokalt og andre steder i landet utover i 2014.