- Jeg tror ikke vi har jobbet med noe som har kostet mer, uten at jeg kan garantere det, sier Bjørn Are Kattem, som er seksjonsleder for etterforskning ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Politiet i Trondheim har i to år ledet en landsomfattende opprulling av norske dopingnettverk. Saken har totalt kostet 36 millioner kroner, ifølge politiets egne tall.

Læring for hele Norge

Operasjon Gilde er den største dopingetterforskningen i Europa.

- Det er en veldig spesiell sak som har bydd på utfordringer fordi den har vært så ressurskrevende, sier Kattem.

14 politidistrikt har vært inne i Operasjon Gilde, men etterforskningen ledes fra Trondheim. I Sør-Trøndelag tingrett har rettssaken mot syv trøndere pågått siden 6. januar.

De syv er sentrale i dopingnettmerket, mener påtalemyndigheten. Mennene er tiltalt for grov produksjon og salg av dopingmidler som del av en organisert kriminell gruppe med hovedsete i Trondheim. Virksomheten skal ha vært sentrert rundt forumet Anabolic Forums på nettet.

- Saken har vært læring for hele politi-Norge, sier Kattem.

I tillegg til opp mot 40 etterforskere ved Sentrum politistasjon, har personell fra Skatteetaten og Økokrim vært koblet inn i Operasjon Gilde. Kripos har også bistått.

La frem resultater

For en uke siden redegjorde politimester Nils Kristian Moe for Operasjon Gilde og resultatene av etterforskningen ved politidirektoratets årlige pressekonferanse om kriminalitetstrender i Oslo. 118 personer har blitt siktet som følge av saken.

Da Moe skulle oppsummere erfaringene fra Operasjon Gilde pekte han på at den har gitt «økt kompetanse om dopingkriminalitet og hvordan kriminalitet organiseres på nett.»

Parallelt med rettssaken mot syv menn i Sør-Trøndelag tingrett, så jobber flere etterforskere fortsatt med bevis i Operasjon Gilde. Blant annet venter man på en avklaring fra canadiske myndigheter om utlevering av e-poster.

I takt med at Operasjon Gilde vokste voldsomt, har det blitt reist spørsmål rundt politiets tydelige prioritering av dopingsaken.

- Hvordan ser politiet på ressursbruken kontra alvorlighetsgraden av kriminaliteten som er avdekket?

- Jeg tror det er viktig at det er politidistrikt som har tatt grep om dette. Tidligere har man ikke innsett at doping er et område som det ikke har blitt brukt tilstrekkelig ressurser på. Når vi ser organiseringen rundt forumet, hvordan enkelte av de tiltalte opptrer samt det økonomiske potensialet for inntjening på dopingsalg, så mener jeg at det er på sin plass at politiet går inn i dette miljøet, sier Kattem.

Fikk seks millioner

I en politirapport i etterkant av en stor dopingopprulling i Førde 2008-2009, kalt «Operasjon Gullfugl», pekte frustrerte etterforskere på mangel på støtte fra sentralt hold i politi-Norge. Sør-Trøndelag politidistrikt har fått den støtten, ifølge Kattem.

Seks millioner har blitt tilført politidistriktet fra Samordningsorganet. Det lite omtalte organet ble etablert for å styrke bekjempelsen av organisert kriminalitet i Norge, ifølge seksjonssjef Morten Hojem Ervik i Politidirektoratet.

Seks av de syv trønderne som står tiltalt i Sør-Trøndelag tingrett, må svare for anklager om organisert kriminalitet. Samtlige nekter for dette. Tidligere under rettssaken la medaktor Per Martin Utkilen frem et estimat på omsetningen av dopingsalget: Opp mot hundre millioner kroner.

Etter å ha brukt 36 millioner på to års etterforskning har ikke politiet klart å avdekke hvor disse pengene har tatt veien.