- Vi har flere ganger sett at feilsikret eller usikret last har vært årsak til trafikkulykker. I noen tilfeller har det også vært direkte årsak til dødsulykker, sier senioringeniør i Statens vegvesen Sør-Trøndelag, Helge A. Stabursvik, til Adresseavisen.

Laster bilene fulle om sommeren

Sommeren er ofte høysesong for alvorlige trafikkulykker, og ifølge Statens vegvesen er juni, juli og august de månedene hvor tallene over antall drepte og hardt skadde personer er høyest. Det er også på denne tiden av året at vi gjerne fyller opp både skibokser, bilkupeer, bakseter og bagasjerom med kofferter, telt, grill og mer, uten at vi sikrer det.

- Usikret last er et stort problem som mange ikke er klar over. Sommeren er dessuten ei tid hvor folk kjører ekstra mye, og de fyller gjerne bilen opp til randen med gjenstander. Mange tenker ikke på at løse gjenstander kan bli kastet rundt i bilen og gjøre stor skade, dersom en kollisjon skjer, sier Stabursvik.

Ulykkesanalysegruppa i Statens vegvesen gjør dybdeanalyser etter hver trafikkulykke i Norge. De ser på hva som var årsaken, eller den medvirkende årsaken til at ulykken skjedde.

- Vi har sett biler med vedkløyvere usikret i bagasjerommet, og det kan få alvorlige konsekvenser. Vi har også sett at folk transporterer sementsekker og byggematerialer i bagasjerommet uten å sikre dem. Hvis det skjer en ulykke kan disse få en enorm fart og komme over bakseteryggen. Det kan det bli alvorlig skade av, og i verste fall dødsfall, sier senioringeniøren.

- En handlepose med matvarer kan gi alvorlig personskade

Spesielt nå som det er sommer og mange skal kjøre til feriedestinasjonen, er Statens vegvesen bekymret for hvordan folk laster bilene sine.

- Kofferter som blir plassert i bagasjerommet kan fort ta knekken på bakseteryggene. For når en bil kolliderer, for eksempel i en front mot front-ulykke, kan gjenstandene bli løftet opp og kastet fremover i bilen. Til og med en handlepose med matvarer kan gi alvorlig personskade, sier Stabursvik.

Slik sikrer du sommerlasten i bilen

Statens vegvesen oppfordrer folk til å følge disse retningslinjene når man skal laste gjenstander i bil:

  • Fyll tomrom: Prøv å fylle ut mest mulig tomrom i bagasjerommet slik at lasten ikke kan bevege seg rundt.

  • Legg de letteste gjenstandene øverst: Men bare opp til nakkestøttene på baksetet. Tunge ting skal plasseres så lavt som mulig i bilen.

  • Bruk innebygde kroker: Bruk innebygde kroker og sikre lasten med stropper eller bagasjenett for å hindre at tung last sklir inn i baksetet og ødelegger det.

  • Ikke la småting ligge og slenge i bilen: En tomflaske kan treffe deg med en tyngde (kraft) på 9,2 kg ved en bråstopp i 50 km/t. Legg småting i hanskerommet eller under setet.

  • Hunder skal være i bur: Det er ikke trygt for verken hunden eller personene i bilen dersom hunden er løs. Buret plasseres i bagasjerommet, frem mot ryggstøtte. Man må også passe på å feste buret.

  • Kun lette ting i skiboksen: De tyngre gjenstandene bør plasseres i bagasjerommet, fordi en tung skiboks kan endre bilens kjøreegenskaper, spesielt i svinger.

Alt som lastes i bilen kan flytte seg framover, bakover og til sidene. Statens vegvesen sier at det derfor er viktig å plasserer lasten inn mot ryggstøtten og ut til sidene. Foto: Statens vegvesen