adressa.no forteller i dag om læreren Toril Kokaas Leirvold som sier hun går på jobb syk, i frykt for å bli trukket i lønn. Kommunen mener hun må få sykepengene sine fra Nav, men Nav peker på kommunen.

- Hovedtariffavtalens punkt 8.2.2 omtaler at arbeidstaker må ha vært helt arbeidsfør for å opptjene seg ny rett til sykepenger etter 26 uker, men hovedtariffavtalen omtaler ikke arbeidsgiverperioden, sier avdelingsleder Tove Bastholm i Nav forvaltning.

Har vært et tema

Hun opplyser at de har fått tilbakemelding fra brukere som ikke har fått lønn under korttidsfravær.

- Dette gjelder de som er mer enn 50 prosent friske, og som ikke har opparbeidet rett til sykepenger fra første dag, etter at de har gjeninntrådt i sin opprinnelige stilling, sier avdelingsledeen.

Stridens kjerne er tolkningen av folketrygdlovens §8-19, fjerde ledd:

«Når arbeidsgiveren har utbetalt sykepenger i en full arbeidsgiverperiode, skal det ikke inntre noen ny arbeidsgiverperiode ved sykdom som inntreffer innen 16 dager etter at vedkommende arbeidstaker har gjenopptatt arbeidet.»

Nav betaler ikke

Nav kjenner ikke den konkrete saken om læreren Toril Kokaas Leirvold, og kommenterer på generelt grunnlag ut fra regelverket.

- I tilfellet dere tar opp har arbeidstakeren gått 100 prosent sykmeldt, og kommet tilbake i bare 80 prosent av stillingen sin. Man må ha vært tilbake i 26 uker og jobbet 100 prosent for å få nye sykepengerettigheter, mener Bastholm. Og legger til at regelverket er vanskelig og tolkningen ulik.

Ifølge Bastholm har ikke arbeidstageren i dette tilfellet opparbeidet seg rett til sykelønn fra første dag hos Nav, heller.

- Mangler en avtale

- Korttidsfraværet skal være sikret, og vi må ha refusjonsrett hvis vi skal utbetale sykelønn fra første dag. Det har vi ikke i dette tilfellet. Men, vi utbetaler fra første dag dersom arbeidstager og arbeidsgiver er omforent om en lavere stillingsandel, og arbeidstaker har jobbet i 16 dager etter gjeninntredelse, sier Bastholm.

Det betyr at Toril Kokaas Leirvold ville fått lønn ved første sykedag, dersom kommunen hadde en omforent avtale med kommunen om at hun nå jobber i 80 prosent stilling.

- I tilfeller som dette hadde heller ikke arbeidstakeren vært nødt til å frasi seg 20 prosent av stillingen sin, sier Bastholm.

Men Trondheim kommune har ikke gått inn på en slik avtale, og dermed betaler heller ikke Nav sykelønn til Kokaas Leirvold.

Alle som er i arbeid har ikke rett på sykelønn, i alle fall ikke dersom de som har hatt et langtidsfravær.

- Man må opptjene rettigheter til kompensasjon etter langtidsfravær, sier Tove Bastholm.