Fylkesleder i Utdanningsforbundet, Lisbeth Strickert, mener rådmannens nye tolkning av folketrygdloven ekskluderer ansatte med nedsatt funksjonsevne, og bidrar til ulik behandling i kommunene. Foto: Vegard Eggen

En endring i måten loven tolkes, gjør at verken Trondheim kommune eller Nav vil betale sykelønn til læreren Toril Kokaas Leirvold.

Inntil for ett år siden fungerte alt greit, men i desember 2012 innførte Trondheim kommune en ny praksis. Nå risikerer flere kommunalt ansatte, som er delvis uføre, å blir trukket i lønn hvis de har sykefravær. I tillegg vil ikke kommunen betale lønn i arbeidsgiverperioden, altså de første 16 dagene før det offentlige overtar utbetalingsansvaret.

Toril Kokaas Leirvold har vært lærer i 100 prosent stilling i Trondheim kommune i 18 år. I 1998 var hun  involvert i en bilulykke der hun fikk hode- og nakkeskader. Hun ble sykmeldt i flere måneder, men med trening klarte hun å komme tilbake i jobb i 80 prosent stilling.

- Ulykken medførte at jeg fikk nedsatt funksjonsevne, og er 20 prosent midlertidig ufør. Uføreandelen betales av Statens pensjonskasse, sier læreren.

Ettersom Kokaas Leirvold ikke klarte å jobbe i 100 prosent stilling etter fraværet, men kom tilbake i bare 80 prosent av den, mener Trondheim kommune at hun ikke har opptjent nye sykepengerettigheter.

Ny praksis fra rådmannen

- En dag etter vinterferien i fjor ble jeg informert av kontordamen ved skolen, som sa at rådmannen hadde innført nye lønnsregler for oss som har en uføreandel i stillingen vår. Heretter skulle skolen trekke all lønn under sykdom, og den ansatte, altså jeg, skulle ringe til Nav ved første sykedag og levere alle egenmeldinger og sykmeldinger til Nav, sier Kokaas Leirvold.

Barneskolelæreren forteller at kommunen har anbefalt én løsning på problemet: Dersom hun går ned i stillingsandel, kan hun igjen tjene opp rettigheter til lønn ved sykdom.

Går på jobb syk

- Uføreandelen blir vurdert hvert annet år, derfor synes jeg det er risikabelt å si opp 20 prosent av stillingen min. Uansett må jeg jobbe i tre måneder i oppsigelsesperioden, og deretter 26 uker i ny stillingsandel, før jeg har opparbeidet rettigheter til sykelønn. Det kan da ikke være riktig? Og slett ikke i en IA-kommune, mener Kokaas Leirvold. (IA står for inkluderende arbeidsliv, red.anm.)

Det er folketrygdloven som regulerer rett til sykepenger. Ifølge Kokaas Leirvold aksepterer ikke Nav kommunens nye praktisering av folketrygdeloven.

- Nav betaler ikke lønn for fravær i arbeidsgiverperioden, så dersom jeg blir sykemeldt i tre uker eller en måned, så får jeg ikke lønn. Verken kommunen eller Nav mener de har plikt til det. Resultatet er at jeg har gått på jobb med feber, fordi jeg ikke har råd til trekk i lønn på grunn av sykdom.

- Fagforbundene er hjelpeløse

Kokaas Leirvold har vært i kontakt med både Utdanningsforbundet og LO for å få en avklaring på problemet, uten resultat.

- Det som er trist er at Fagforbundene er hjelpeløse. Jeg har ringt flere ganger, for de har ikke tid til å informere meg. Det siste jeg har hørt er at de nå har en tvistesak med Trondheim kommune som omhandler det samme problemet, og at saken er løftet til sentralt hold.

- Ekskluderer ansatte

- Dette er en kinkig sak, og den står ikke i forhold til IA-avtalen som Trondheim kommune er en del av, sier fylkesleder Lisbeth Strickert i Utdanningsforbundet.

Samtidig medgir fylkeslederen at folketrygdlovens § 8-19 (se fakta) kan gi rom for kommunens omlegging.

- Utfordringen blir da ulike tolkninger både fra saksbehandlere i Nav, og mellom de ulike kommunene. Dette bidrar til ulik behandling. Men også Nav har uttalt at kommunen har innført en streng praktisering. Vi har sett på saken, og overført den til vår juridiske avdeling som skal vurdere videre. Foreløpig har vi dessverre ikke fått svar, sier Strickert.

Fylkeslederen mener kommunens praktisering av loven ekskluderer ansatte med nedsatt funksjonsevne.

- Ett av delmålene i IA-avtalen er å legge til rette for arbeidstakere som har redusert funksjonsevne, slik at de står i arbeid. Paradokset er at hvis man sier opp stillingsandelen som tilsvarer uførepensjonen og får en ny arbeidskontrakt, vil man få sykepenger fra arbeidsgiver. Jeg har stor forståelse for at dette er problematisk når man ikke er varig ufør.  Dette blir merkelig, og helt feil, sier fylkeslederen i Utdanningsforbundet.

Her kan du lese kommunens svar på hvorfor de tolker loven som de gjør.