Både rådgiver Janne Hafskjær og kommunaldirektør Elin Rognes Solbu står inne for Trondheim kommunes nye praksis og tolkning av folketrygdloven.

Ifølge tall fra kommunen medfører den nye praksisen at cirka 300 personer ikke har rett til sykelønn ved korttidsfravær eller i arbeidsgiverperioden.

- For å ha opptjent rettigheter til sykepenger fra arbeidsgiver i arbeidsgiverperioden, må arbeidstakeren ha gjenopptatt arbeidet og ha vært helt arbeidsfør i minst 16 dager (se egen faktaboks, journ. anm.), sier Solbu.

Det betyr at en arbeidstaker med 100 prosent stilling, som får 20 prosent midlertidig uførepensjon, ikke kan opptjene rett til sykepenger i arbeidsgiverperioden, med mindre vedkommende sier opp 20 prosent av stillingen sin.

Da kan han eller hun starte opptjening til sykepenger for 80 prosent stilling.

adressa.no forteller i dag om læreren Toril Kokaas Leirvold som sier hun går på jobb syk, i frykt for å bli trukket i lønn.

Omlegging i 2012

Ifølge kommunen ble feil tolkning av loven oppdaget i forbindelse med en annen sykelønnssak. Dermed ble det satt fokus på tolkning av reglene for opptjening av sykepenger i arbeidsgiverperioden, og etter flere møter med tillitsvalgte og dialog med Nav, sendte rådmannen ut et rundskriv om ny praksis i desember 2012.

Kommunaldirektøren er kjent med at flere arbeidstakerorganisasjoner mener at loven bør forstås på en annen måte, men støtter seg til tolkningen i Navs rundskriv.

- Ankenemnda for sykepenger i arbeidsgiverperioden har tolket § 8 -19, fjerde ledd slik at arbeidstakeren må ha gjenopptatt arbeidet i den utstrekning arbeidsavtalen tilsier, for at det skal inntre en ny arbeidsgiverperiode etter 16 dager. Trondheim kommune følger denne forståelsen, sier Solbu.

Nabokommunene betaler

- Trondheim kommune følger reglene i folketrygdloven og hovedtariffavtalen som andre kommuner, hevder Solbu.

Adressa.no har sjekket med Levanger, Steinkjer, Røros, Orkdal og Ørland kommuner. Ingen av disse følger Trondheim kommunes praksis. Nabokommunene betaler sykelønn ved egenmelding og i arbeidsgiverperioden, også til ansatte som kan sammenlignes med den situasjonen som læreren Toril Kokaas Leirvold har beskrevet i Trondheim.

Solbu presiserer senere at Bergen kommune følger samme praksis som Trondheim.

Marianne Sandnes, fagansvarlig på lønn i Levanger kommune, sier det slik:

- Vi har plikt til å betale lønn på korttidsfravær og i arbeidsgiverperioden på 16 dager, og jeg forstår ikke Trondheim kommunes tolkning av loven her. En person som kommer tilbake etter langtidssykmelding i 100 prosent stilling og har fått en uføregrad på 20 prosent, har en restarbeidsevne på 80 prosent. Da er 80 prosent i praksis 100 prosent stilling for henne. Å tolke dette på en annen måte er å sette folk i en forferdelig vanskelig situasjon, sier Sandnes.

Heller ikke Nav betaler

Kommunaldirektør Rognes Solbu mener at selv om arbeidsgiver ikke har plikt til å betale sykelønn i arbeidsgiverperioden, så kan man ha opparbeidet seg rettigheter hos Nav etter 26 uker.

- Det er derfor vi henviser til Nav, slik at de kan vurdere om vedkommende har rettighetene.

Nav på sin side tilbakeviser at de betaler.

- Vi trenger en avtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver som sikrer oss refusjonsrett dersom vi skal betale sykelønn fra første dag, sier Tove Bastholm, avdelingsleder i Nav forvaltning.

Hun er kjent med at Trondheim kommune har endret praksis, og sier at flere brukere har tatt kontakt.

- Vi har fått tilbakemeldinger fra brukere som ikke har fått lønn på korttidsfravær. Dette gjelder de som er mer enn 50 prosent friske, og som ikke har opparbeidet rett til sykepenger fra første dag etter at de har gjeninntrådt i sin opprinnelige stilling.

- Handler ikke om stillingsandeler

Trondheim kommune oppgir at det i tillegg til Toril Kokaas Leirvold, er cirka 300 kommunalt ansatte som står uten rettigheter til sykelønn, etter at kommunen endret sin tolkning av folketrygdloven.

- Handler dette om å bli kvitt små stillingsandeler og å spare penger?

- Over hodet ikke. Temaet har vært forståelse av reglene for opptjening av nye sykepengerettigheter i arbeidsgiverperioden, sier rådgiver Janne Hafskjær i Trondheim kommune.

- Vi forholder oss til folketrygdloven og hovedtariffavtalen, og det er opp til KS, Kommunenes Sentralforbund eller lovgiver å gjøre endringer.

- Utdanningsforbundet kjenner ikke til at andre enn Trondheim kommune praktiserer loven slik de gjør, og heller ikke adressa.no sin sjekkerunde bekrefter dette?

- Vi har vært i dialog med KS, vi har heller ikke fått innspill derfra som tilsier at vi skal forstå dette på en annen måte. Vi er kjent med at Bergen praktiserer reglene på samme måte som Trondheim.

- Er du enig i at den nye og strengere praktiseringen kommer i konflikt med delmålene i IA-avtalen som Trondheim kommune er en del av?

- Trondheim kommune har stort fokus på IA -avtalen og har god dialog med Nav. Denne saken handler om regelverket for opptjening av nye sykepengerettigheter i arbeidsgiverperioden.

- Nav sier at dersom en ansatt avklart, medisinsk og i forhold til arbeidsrettede tiltak, så er det mulig å skrive en omforent avtale med arbeidstakeren og dermed sikre vedkommende sykelønn. Det er ikke engang nødvendig at arbeidstaker sier opp uføreandelen, ifølge Tove Bastholm i Nav. Hvorfor har dere ikke gjort det?

- Trondheim kommune har i dialogen med Nav ikke fått forståelse for at dette er en reell løsning. Det bekrefter også samtaler vi har hatt med Nav de siste dagene, sier Janne Hafskjær.

- Jeg opplever ikke at Trondheim kommune og Nav er uenige om at partene kan skrive en omforent avtale når arbeidstakeren er avklart. Men jeg registrerer svaret fra Hafskjær, sier Tove Bastholm i Nav.