Klokken 17.50 landet helsearbeiderne på Værnes etter en lang hjemreise. Kenth Hallbäck er styreleder i Sør-Trøndelag pleie og omsorgsforum som arrangerte turen.

Er du overrasket over oppstyret turen har ført til?

- I etterkant så er jeg ikke det. Men vi var på en fagreise, og hadde ikke noen tilbakemeldinger på at vi kom til å få de avisoppslagene mens vi var bortreist - vi fikk ingen meldinger om at det kom til å skje og at det fikk det omfanget det fikk. Det gjør at jeg er overrasket, sier Hallbäck til adressa.no like etter landing.

På sponset reise

30 enhetsledere, fagledere og tillitsvalgte innenfor helse- og omsorgsfeltet i Sør-Trøndelag har i de siste tre ukene vært på en reise i Australia. Vel hjemme venter antakelig en oppvask med egne arbeidsgivere for helsearbeiderne. Tirsdag kunne Adresseavisen fortelle at reisen var sponset av leverandører av helseartikler til kommunene.

Vet du noe om denne saken? Tips våre journalister Lajla Ellingsen, Mari By Rise og Morten Samdal

Den 20 dager lange studiereisen er arrangert av Sør-Trøndelag pleie og omsorgsforum (se faktaboks) som har latt leverandører få reklamere for produktene sine på helsekonferanser mot betaling. Reisen har inneholdt mange fridager, mens i underkant av fire arbeidsdager var satt av til faglig program.

- Motivasjonen har vært at vi skal bygge nettverk og gi gode faglige tilbud til ledere rundt om i Sør-Trøndelag, forklarte Hallbäck på Værnes torsdag kveld.

Brudd på regelverk

Avsløringen førte til store reaksjoner. Ordfører Rita Ottervik reagerte sterkt og omtalte den sponsede turen som et brudd på kommunens etiske regelverk. Da politikerne i formannskapet ble orientert på onsdag, var flere sjokkerte.

- Det er åpenbart at det har sviktet på alle plan, sa Kristian Dahlberg Hauge (Frp).

Styreleder Kent Hallbäck i Sør-Trøndelag pleie og omsorgsforum kom til Værnes torsdag kveld. Foto: RUNE PETTER NESS