Våren og forsommeren er den mest hektiske tida på året for viltpatruljen.

Mange konflikter mellom dyr og mennesker må håndteres. Måker legger reir i blomsterkasser, hjortevilt blir påkjørt og grevling blir litt for nærgående i boligområder.

Se video av barnefamilien i Romolslia som fikk en grevling under verandaen øverst i artikkelen.

Den store bestanden av grevling i Trondheim fører til mange arbeidsoppgaver for viltpatruljen.

- Den svinger litt, men enkelte år er det mange henvendelser knyttet til grevling som har tatt tilhold under uthus, hus eller verandaer. Da vil folk ha hjelp til å få den fjernet, sier naturforvalter Morten Haugen ved miljøenheten. Enheten er oppdragsgiver for viltpatruljen.

Mest fugler

Det er hendelser knyttet til fugler viltpatruljen bruker mest tid på. De siste fem årene har det vært mellom 35 og 70 «fulgeutrykninger» årlig

- De fleste oppdragene går på andre ting enn hjortevilt. Fugler på sommeren, er det mye av. Det er store bestander av måker og kråker og duer i byen her, forklarer Haugen.

Viktig med informasjon

Siden viltpatruljen ble opprettet i 2003 har kommunen registrert stadig færre oppdrag. Mens det var nærmere 300 oppdrag i 2005, var den tilsvarende oppdragsmengden 130 i fjor. Men miljøenheten i Trondheim kommune presiserer at de får inn langt flere henvendelser enn hva som blir rene oppdrag.

Ved miljøenheten tror de at nedgangen i oppdrag blant annet skyldes at innbyggerne er bedre informert om dyrene i byen enn hva som var tilfelle tidligere.

- I utgangspunktet kan noen være ganske forbannet på et måkepar som har etablert reir og egg på verandaen. Men om folk får informasjon om hva de kan gjøre, eller får beskjed om at de snart er borte, vil veldig mange tilpasse seg, sier Haugen.

Erfarne jegere

- I Trondheim er et titalls personer tilknyttet vaktordningen for viltpatruljen. De skal løse kommunens praktiske oppgaver som lokal viltforvaltningsmyndighet.

- Vi har ganske strenge krav til de som skal være med. For det første skal de være erfarne jegere, sier Morten Haugen.

Ansatte i viltpatruljen må dessuten ha en minimumsalder på 21 år og ha jaktet i minimum fem år. De må også gjennomgå et omfattende kurs som fokuserer mye på by, sikkerhet, tettbebyggelse og kontakt med publikum. I tillegg må de ta et obligatorisk kurs i ettersøk i regi av Norges jeger- og fiskerforbund, og ha tilgang til en hund som er godkjent for å søke etter vilt. Det stilles også krav til plettfri vandel.

Kun ett telefonnummer

Mange sier fortsatt at de må ringe viltnemnda, men den ble lagt ned i 1994 i Trondheim.

I dag er det kommunen som koordinerer og har ansvaret for vilt, gjennom viltpatruljen.

- Da viltpatruljen ble opprettet ble det kun ett telefonnummer å forholde seg til, sier naturforvalter Haldor Sesseng.

De som får trøbbel med vilt i dag oppfordres til å ringe politiet: 02800. Da vil politiet ta stilling til om viltpatruljen skal varsles.