NY DOPINGBØRS: På Hushboard selges og kjøpes fortsatt doping. Dette er prislisten til en av de største selgerne som tilbyr en rekke typer dopingmidler. Foto: Skjermdump

Advokat Tale Helgerød forsvarer en 27 år gammel trønder som var blant de fire som aktoratet ville gi strengest straffer under sin prosedyre tirsdag.

Statsadvokat Unni Sandøy la ned påstand om sju år og to måneders fengsel for mannen.

- Saken er spesiell, medga Helgerød.

Ny børs har tatt over

I prosedyren, hvor statsadvokaten argumenterte for historisk strenge straffer for dopingforbrytelse, bemerket Sandøy at loven ikke var streng nok.

- Aktor må gjerne mene at strafferammen er for lav, men det er den rammen vi har å forholde oss til fra lovgiver, sa Helgerød i sin prosedyre onsdag ettermiddag.

Hennes klient (27) er tiltalt sammen med seks andre trøndere.

Påtalemyndigheten mener blant annet at miljøet har vært organisert og at det har stått bak dopingbørsen: Det lukkede nettforumet Anabolic Forums hvor norske dopingkjøpere traff norske dopingselgere frem til det ble beslaglagt sommeren 2012.

Helgerød argumenterte mot å sprenge strafferammen. Hun viste også til at det åpenbart fortsatt er store aktører i det norske dopingmiljøet som er på frifot.

- Dopingsaker har ikke vært fokus for politiet tidligere. Og det er jo allerede et nytt salgsforum oppe. Det er et tomrom etter politiets aksjoner (Operasjon Gilde journ. anm.) som fylles opp. Vi har også sett i retten at det er personer som driver med import, og det skal straffes strengt. Jeg kan ikke spå hva som vil skje i fremtide, men det å gå til topps på strafferammen i første sak, er veldig uvanlig, sa hun til retten.

I januar beskrev Adresseavisen den nye dopingbørsen, kalt Hushboard. Der fortsetter salget av illegale, hjemmelagde dopingmidler til norske brukere.

Nettforumet har tre ganger så mange medlemmer som Anabolic Forums, som er helt sentralt i Operasjon Gilde og dopingsaken som i ni uker har gått i Sør-Trøndelag tingrett. Politiet vet ikke hvem som står bak Hushboard. Forumet har en norsk, en svensk og en internasjonal del.

Gjorde helomvending

Advokat Helgerød forsvarer 27-åringen sammen med advokat Sol Elden. Deres klient ble pågrepet minst tre ganger i Operasjon Gilde i løpet av 2012, men nektet å forklare seg for politiet. Heller ikke da dopingrettssaken begynte 6. januar, ønsket han å svare på spørsmål.

Plutselig valgte han å avgi forklaring for retten, og han erkjente en rekke forhold. Det var forsvarerne opptatt av skulle komme ham til gode i form av strafferabatt.

- Han har forklart seg etter beste evne, og detaljert. Han har vært opptatt av å snakke sant, sa Elden i sin prosedyre.

Også tingrettsdommer Rune Lium bemerket tidligere at 27-åringen ikke hadde endret sin forklaring, eller blitt tatt i løgn i løpet av den ni uker lange saken – i motsetning til flere av de andre som er regnet som sentrale.

-Skal komme seg på beina

Helgerød la ned påstand om at 27-åringen måtte anses på mildest mulig måte, og antydet at forsvarerne mente at utgangspunktet skulle være fengsel i 3,5 til fire år.

Inndragingskravet påtalemyndigheten la ned påstand om, var på 5,6 millioner. Dette mente Helgerød skulle ligge langt lavere.

- Vi velger det skal være på mellom 500 og 700 000 kroner. Han skal sone en lengre fengselsstraff og har behov for å ha mulighet til å komme seg på beina igjen, sa hun til retten.