Den nå 33 år gamle mannen som er siktet for grovt ran etter at en kvinnelig drosjesjåfør ble ranet på Byåsen i Trondheim sent mandag kveld, har altså begått samme forbrytelse tidligere.

- Da var han på rømmen etter tvangsinnleggelse i psykiatrisk sykehus, sier mannens forsvarer Tone Nilsen Skålevik til NRK Trøndelag.

Innrømmer straffeskyld

Etter ranet for to år siden, ble saken mot ham henlagt. I morgen framstilles han for varetektsfengsling og siktes for grovt ran,  etter et nytt drosjeran.

- Mannen har i avhør innrømmet å ha ranet en kvinnelig drosjesjåfør i Fjellseterveien på Byåsen natt til tirsdag denne uken, sier politiadvokat Maria Evenseth.

Tillater framstilling i retten

Det forrige drosjeranet skjedde også i Trondheim.

-To psykiatrisk sakkyndige vurderte ham grundig den gangen. De konkluderte med at han var strafferettslig utilregnelig, og politiet mente at ett enkelt ran ikke var nok til å reise straffesak med påstand om  tvungen psykiatrisk behandling, sier Skålevik.

Ifølge politiadvokat Evenseth har mannen fått tilsyn av lege foran framstilling for varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett onsdag.

- Siktede har fått tilsyn av lege, som vurderer at han kan framstilles for retten i morgen.

Flere saker med siktede

I intervjuet med NRK forteller mannens forsvarer at politiet nå kjenner til hans psykiatriske historie, og at det er oppnevnt to rettspsykiatrisk sakkyndige som skal vurdere hans tilregnelighet på nytt. Denne rapporten er ennå ikke ferdig.

Slått med hammer

Det var ved midnatt mandag, at en kvinnelig taxisjåfør ble truet med kniv og slått i hodet med en  hammer av en mannlig passasjer, i Fjellseterveien på Byåsen i Trondheim.

På denne måten klarte gjerningsmannen å true til seg bilen. Han kjørte fra stedet, og da kvinnen fikk varslet om hendelsen til politiet ble det iverksatt væpnet aksjon. Kvinnen ble senere sendt til legevakten med kuttskader i en finger, og ble betegnet som lettere skadd.

Mye tyder på at gjerningsmannen lurte taxisjåføren til å kjøre till en øde plass som Fjellseterveien.

Væpnet aksjon

Væpnede politistyrker og en hundepatrulje deltok i jakten på gjerningsmannen og den savnede bilen fram til klokken 01.30. Taxien ble funnet forlatt og tom på Sverresborg etter kort tid, men hunden hadde ikke noe spor å gå etter og aksjonen ble etter hvert tonet ned. Politiet fortsatte i stedet med taktisk etterforskning og etterretning.

Pågrepet i egen bolig

Den kvinnelige taxisjåføren hadde et godt signalement på gjerningsmannen, som sammen med bilder fra et overvåkningsvideo fra Shell Bilby'n på Nardo ga politiet en konkret mistenkt.

30-åringen ble pågrepet på egen bolig klokken 09.10 tirsdag morgen.

- Pågripelsen skjedde i en væpnet aksjon. Det er alltid litt dramatisk med en slik aksjon, men det gikk greit, sier operasjonsleder Rune Brandmo ved Sør-Trøndelag politidistrikt.