- Det er utrolig mye elektronikk som ligger under juletrærne i år. Det vil bli ladet døgnet rundt i jula. Mange vet ikke at dette kan starte en brann. Man bør kun lade når man er til stede og våken, råder kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Skadeforsikring.

Giftig røyk

Elektriske apparat og utstyr var årsaken til halvparten av alle branner registrert i 2011. De utgjorde rundt 9500 brannepisoder ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Mellom 2009 og 212 var det 36 boligbranner hvor en batterilader var involvert. Åtte av brannene startet om natten.

Ulmebrann i elektronikk trenger ikke å være så dramatisk, men røyken kan være svært helseskadelig.

- Den giftige gassen som kommer ut av et oppladbart mobilbatteri for eksempel, kan i verste fall være dødelig, forteller Clementz.

- Mange føler at de er nødt til å lade på natta. Vårt beste tips er å sette gjenstander på lading mens man ser på nyheter og underholdningsprogram før man går og legger seg, sier Clementz.

Branner i mobiler og pc-er

I Sverige har det vært flere tilfeller av alvorlige branner som har startet i pc-er som har blitt overopphetet. I 2009 mistet en svensk mor og hennes fire barn livet i en villabrann som startet med noe så uskyldig som branntilløp i batteriet til en datamaskin.

Krimtekniker Kåre Bye ved Sør-Trøndelag politidistrikt har gjennom 20 år vært borti mange forskjellige brannårsaker. De siste årene har også han etterforsket branner i både mobiler og pc-er.

Ifølge den erfarne krimteknikeren er det ikke laderen i seg selv det er noe feil med, men en tildekket lader blir ikke kvitt varmen, og den kan dermed antenne andre brennbare materialer i nærheten.

- Å lade mobilen under puta eller å la pc-en ligge i senga er noe jeg stadig sier at ungdommer må slutte med. Selv om pc-er skal slå seg av hvis den blir for varm, så kan man ikke stole på at det skjer, mener Bye.

Hele 93 prosent av alle mellom 15 og 29 år lader telefonen mens de sover ifølge en undersøkelse av If skadeforsikring.

Pass opp under oppussing

Det som til stadighet får krimteknikeren til å riste på hodet er overbelastede skjøteledninger med mange uttak. Da kan det oppstå varmgang og en serielysbue. Bye opplyser at dette er en ganske vanlig brannårsak.

- Det er den farligste formen for varmgang i elektronikk. Da går ikke sikringen, og det kan bli flere tusen grader varmt. Da antenner hva som helst i nærheten, sier Bye.

Integrerte kjøleskap har blitt mer vanlig i norske hjem, men Bye advarer mot å la det samle seg for mye støv bak kjøleskapet. Det kan føre til brann.

De siste årene har det også blitt stadig mer populært å pusse opp selv. Nordmenn kjøper arbeidslamper med halogenpærer, og noen har fått erfare dyrt hvor varme de kan bli.

- De blir enten glemt eller satt for nært brennbart materiale, sier Bye.

Feil bruk

Nordmenn omgir seg med stadig mer elektronikk, men Bye tror ikke det er der problemet ligger.

- Det handler ofte om menneskeskapte branner. Det er lett å skylde på alskens elektronikk, men mitt inntrykk er at det er feil bruk av apparatene som fører til brann, sier han.

Batteripakken på datamaskiner kan ta fyr, og da er det enda verre hvis det står på noe brennbart. Denne pc-en sto på lading på et stuebord. Foto: POLITIET
For noen år tilbake ble det brann i en mikrobølgeovn hos en familie i Sør-Trøndelag. Barnet i familien skulle bare tine noen rundstykker. Foto: POLITIET
Slik kan det gå dersom en skjøteledning blir overbelastet. Foto: POLITIET
Forsikringsselskap ber folk om å lade pc-er mens de er til stede i rommet og på et underlag som ikke er brennbart. Foto: TRYG FORSIKRING
Denne mp3-spilleren tok fyr og en leilighet ble totalskadd. Den sto til lading da den begynte å brenne. Foto: IF SKADEFORSIKRING
Det er ikke like enkelt å rengjøre bak integrerte hvitevarer, men det bør absolutt gjøres. Hvis ikke kan resultatet være brann. Foto: POLITIET
Dette varmeteppet begynte å brenne mens det lå en person i senga. Det var brettet dobbelt der det ble varmgang, - Dette skal ikke stå på mens du ligger i senga. Et varmeteppe skal varme opp senga på forhånd, forklarer kriminaltekniker Bye.