Over 30 tjenestemenn- og kvinner har jobbet med dopingsaken i seks måneder. Det har krevd ekstremt mye av politidistriktet.

- Vi har fått tilgang til ekstra midler. Samordningsorganet kan gi midler til saker av større karakter, sier politimester Nils Kristian Moe.

Etter det adressa.no kjenner til har Sør-Trøndelag politidistrikt fått tre og en halv millioner kroner ekstra av Samordningsorganet, øremerket til Operasjon Gilde.

Styrke bekjempelse av organisert krim

- Det er et stort beløp. Men vi har brukt betydelig mer enn det på denne saken, sier politimesteren.

Samordningsorganet ble opprettet 1. juni 2010 og er en sammensmelting av Riksadvokaten og Politidirektoratet. Organet regulerer økonomisk ekstrastøtte til politidistrikt som jobber med omfattende saker som går utover det geografiske området til et enkelt distrikt.

SE BILDER: Kroppsbygger hadde dopingfabrikk i kjelleren

Formålet med organet er, ifølge seksjonssjef Morten Hojem Ervik i Politidirektoratet, å styrke bekjempelsen av organisert kriminalitet i Norge.

- Litt av bakgrunnen for opprettelsen var at man så at kriminalitet som gikk på tvers av politidistrikt er svært kostnadskrevende. For å sikre finansieringen av store, tunge saker for de enkelte distriktene så skal Samordningsorganet kunne gi midler, sier Hojem Ervik.

Politidistriktets søknad om ekstra midler er imidlertid unntatt offentlighet. Det er heller ikke ofte at Sør-Trøndelag har søkt om midler fra Samordningsorganet, som har en årlig ramme på 18 millioner kroner. Samordningsorganet består av assisterende politidirektør, assisterende riksadvokat og sjefen for Kripos. Assisterende politidirektør Vidar Refvik er leder.

En av de største sakene

I løpet av det siste halve året har over seksti personer blitt pågrepet for grov omsetning av doping i minst fjorten politidistrikt. Sør-Trøndelag leder opprullingen, som er i ferd med å bli den største i sitt slag noensinne.

- Det er så omfattende at når man først tar tak i en så stor sak så må vi gjøre en grundig jobb. Det krever at vi etterforsker bredt og godt, sier Moe.

Operasjon Gilde har utspring i det politiet mener er en organisert kriminell gruppe i Trondheim. Så langt er over ti av de seksti siktet etter «mafiaparagrafen», straffelovens paragraf 60 a, som skal ramme organisert kriminalitet.

Det har imidlertid vist seg å være vanskelig å få domfellelser etter «mafiaparagrafen». For Sør-Trøndelag politidistrikt har det kun lykkes i én sak siden bestemmelsen ble innført i 2003.

Arbeid til alle døgnets tider

Politimesteren betegner Operasjon Gilde som «en av de mest arbeidskrevende noensinne».

- Det er arbeid til alle døgnets tider og reiser til mange forskjellige steder i landet. Tretti personer har vært i sving i et halvt år, sier Moe.

Han vil ikke vedgå at andre saker har blitt nedprioritert som følge av fokuset på Gilde.

- Vi må prioritere hver eneste dag. Når man må bruke mye ressurser på en sak må man prioritere hardere, men jeg mener vi har klart å produsere bra likevel.

Ifølge politimesteren har politidistriktet en oppklaringsprosent på 38,5, så langt i 2012. Det er tall Moe betegner som «rimelig gode».

Operasjon Gilde har blitt langt mer omfattende enn det politiet så for seg. Foto: FAKSIMILE