Da dykker Henrik Todal ryddet havbunnen i Lade havnebasseng ved Nyhavna i Trondheim, fant han en porselenstallerken fra Nazi-Tyskland.Tallerkenen med hakekorsstempel lå på mudderbunnen uten et eneste skår.

Når historiker Mads Berg får se tallerkenen av merket Rieber Mitterteich, ser han med én gang hvor den stammer fra:

- Stempelet på undersiden av tallerkenen viser et hakekors og bokstaven M. M-en står for marinen, og tallerkenen kommer fra marinens forsyningskommando, sier Berg, som jobber som museumslektor ved Forsvarsmuseet på Akershus festning.

Satt til bords og spiste

På det meste var det 400 000 soldater fra tyske styrker i Norge under andre verdenskrig.

- Alle disse skulle få mat. Et voldsomt apparat sto for å forsyne marinen, sier Berg.

Følg adressa.no på Facebook!

I marinen var det et litt mer sivilisert preg sammenlignet med de andre forsvarsgrenene.

- De satt til bords og spiste, forklarer han.

Planla ubåtbase med 200 000 mann

Historikeren er ikke overrasket over at tallerkenen er funnet akkurat i sjøen utenfor Dora i Trondheim.

- Det var en enorm aktivitet i området. Både ubåter og overflatefartøy lå til havn før og etter tokter. De trengte forsyninger og ammunisjon. Det er ikke overraskende at noen tallerkener ramlet ut i vannet med denne aktiviteten, sier Berg.

Ifølge ham skal tyskerne ha planlagt en svær ubåtbase i Nyhavna.

- Over 200 000 mann skulle stasjoneres der dersom tyskerne vant krigen, sier Berg.

Mange lignende tallerkener

På Finn.no har flere lagt ut servise med nazistempel som stammer fra krigen. Én person fikk nylig solgt to tallerkener som er helt identiske med tallerkenen Henrik Todal fant på havets bunn. De var lagt ut for en samlet pris på 600 kroner. Rieber Mitterteich ble etablert i 1899 og gikk konkurs i 1971.

- Andre verdenskrig er et stort samlerområde. Den lave prisen for slike tallerkener har å gjøre med omfanget av dem. Når det på et tidspunkt var 400 000 tyskere i Norge sier det seg selv at det ble mange tallerkener. Alle måtte ha mat. Det finnes nok en god del av disse rundt omkring i Norge, sier Berg.

Tallerkenen kommer fra marinens forsyningskommando, sier historiker Mads Berg, som jobber som museumslektor ved Forsvarsmuseet på Akershus festning. Foto: privat