De siste årene har Trondheim havn bemannet sine cruisekaier med smilende ungdommer i bunader. Det har vært en suksess skal vi tro markedskonsulent Kirsti Østensjø i Trondheim havn.

- Cruisepassasjerene synes det er kjempekoselig å bli møtt av noen som deler ut kart og et smil, sier hun.

Vet du av noen andre spennende sommerjobber? Tips redaksjonen på webred@adresseavisen.no.

- Bør ha bunad

Målet er å skape et godt førsteinntrykk og gi den en varm velkomst til Trondheim og Trøndelag.

- Noen av turistene har spørsmål til hvor de skal gå og hvilken attraksjon de skal besøke. Det kan vår bunadskledde velkomstkomité svare på, sier Østensjø.

I utlysningen står det at Trondheim havn søker effektive, omgjengelige og fleksible personer som kan tenke seg å være cruiseturistenes første møte med Trondheim. Arbeidstid er minimum to timer per anløp.

- Man bør helst ha en bunad, kystdrakt eller lignende. Vi vil at guidene våre skal være noe mer enn bare en informant i svart uniform. I bunad blir de en liten attraksjon i seg selv.

Må stille opp på bilder

- Man kan ikke være kamerasky, med andre ord?

- Nei, man blir nok fotomodell i samme slengen. Man må regne med å smile til kamera og bli et motiv i en del fotobøker rundt omkring i verden. Kanskje noen også legger det ut på Facebook, sier Østensjø.

Guidene fra foregående år har fortalt at de har likt jobben godt. De har lært seg noen gloser på flere språk, og de synes det er veldig hyggelig å få fortelle om byen og regionen sin.

- I fjor fikk vi rundt 50 søknader, og vi ansatte fem personer. Vi trenger vel fem i år også, selv om det er litt færre cruiseskip som har meldt sin ankomst, sier hun.

52 cruiseskip denne sommeren

I fjor var det rekordmange anløp med 57 cruiseskip som la til kai i Trondheim. I år er det så langt meldt fra om 52 anløp. Første skipet kommer 12. mai, siste er 8. september.

- Vi forventer likevel flere passasjerer. I fjor hadde vi passasjerrekord med 68 000 turister, mens i år regner vi med at det kommer 78 000 cruisepassasjerer. Flere av skipene i år er større enn de i fjor, forklarer Østensjø.

SE VIDEO: Bli med om bord i Queen Mary 2

Må være 16 eller eldre

Det forventes ikke at guidene kan stille på alle cruiseanløpene i sommer, men det blir fordelt mellom de som får jobben. Ved enkelte anledninger trenger man flere guider fordi det er så mange som kommer samtidig. I september kommer det et cruiseskip som tar 3800 passasjerer.

- Det blir som en saueflokk som løper ut av skipet. Da trenger man kanskje tre guider som deler ut kart og gir veiledning. Søkerne kan være 16 år eller eldre. Vi søker både gutter og jenter som ønsker å promotere Trondheim og Trøndelag.

Her finner du mer informasjon.