Krafttak mot kreft er Kreftforeningens innsamlingsaksjon, som foregår i uke 10 og 11 hvert år. Flesteparten av bøssebærerne er russeelever.

Onsdag kveld var det russ fra sju forskjellige skoler i Trondheim som brukte to timer av sin fritid på å gå rundt og samle inn penger til Kreftforeningen. Alle pengene går direkte til forskning på personlig tilpasset kreftbehandling.

Over dobbelt så mye

Etter at bøssene ble tømt og pengene talt opp, så skulle det vise seg at det var eT skikkelig krafttak som ble gjort i Trondheim.

- Sju skoler samlet inn 401 000 kroner. I fjor samlet de samme skolene inn 179 000 kroner. Det er helt fantastisk å se engasjementet til russen og givergleden til folk. Det er overveldende å se at vi slår alle rekorder og tenke på hvordan dette kommer pasientene og forskningen til gode, sier kommunikasjonsrådgiver Mari Kleppan i Kreftforeningen Midt-Norge.

Hun tror Krafttak mot kreft er blitt mer anerkjent blant befolkningen, og at temaet «personlig tilpasset kreftbehandling treffer godt.

- Det at man samler inn penger til fremtidens mer treffsikre behandling, med færre bivirkninger gjør at befolkningen ønsker å ta i et skikkelig krafttak mot Kreft, sier hun fornøyd.

Det har også vært lagt mer vekt på kreftsykdommen og dens seneffekter og bivirkninger, og det bidrar også til å øke givergleden.

- Vi har også satt inn flere ressurser fra oss som jobber med Krafttak mot kreft da det har blitt en stor aksjon å håndtere etter hvert, sier Kleppan.

Møtte stort sett åpne dører

Selv fikk hun besøk av tre flotte russ fra Thora Storm i går kveld, og de fortalte om stor giverglede og vennlighet da de gikk rundt på Bakklandet.

- De hadde inntrykk av at folk ønsket å støtte saken og møtte stort sett åpne dører. De fleste av russen kjenner noen som er berørt eller har hatt kreft, og de synes det er givende å samle inn penger til at forskningen kommer et steg videre, forteller hun.

Tirsdag formiddag var Kreftforeningen på Byåsen og Heimdal videregående skole for å holde kickoff for russen. Anita Landrø fortalte hvordan hun hadde kjempet mot blodkreften i flere år. Hun er svært glad for at russen er med på laget.

- Det er selve russestyret som har det praktiske ansvaret for aksjonen på hver enkelt skole, og de får ansvar for organisering av bøsser og håndtering av pengene som kommer inn, forklarer Kleppan.

– Det er stort å få lov til å bidra. Jeg har selv kjente som er berørt av kreft. Vi har også en elev som fikk kreft, sa russepresident Vegard Lund Fosland ved Byåsen videregående skole i forkant av aksjonen.

I Trondheim var følgende skoler med på Krafttaket mot kreft:  Tiller vgs, Heimdal vgs, Trondheim Katedralskole, Strinda vgs, Charlottenlund vgs, Byåsen vgs, Thora Storm vgs.