Da statsadvokat Unni Sandøy la ned sine påstander om straff i dopingsaken, var det samlet over tretti års fengsel for sju tiltalte trøndere. En 28-åring måtte tåle den strengeste påstanden, om 7 år og åtte måneders fengsel.

-Jeg har ikke ord, sier forsvarer Ole Petter Drevland til adressa.no.

Ristet på hodet

Forsvareren har ingen forståelse for hvordan aktoratet har vurdert påstanden opp mot eksisterende rettspraksis for strafferammen som gjelder. Advokat Arve Opdahls klient, en 39-åring som ble utpekt som hovedmann, fikk en påstand om sju år og en måned i fengsel.

39-åringen ristet på hodet i retten av måten han ble beskrevet på av aktoratet. Advokat Opdahl har i likhet med Drevland ingen forståelse for straffenivået som statsadvokat Unni Sandøy la seg på.

-Det er et nivå som ikke kjennes igjen fra rettspraksis. Vi er meget uenig i faktum og straffeutmålingen som legges til grunn, sier han.

Sol Elden forsvarer en 27-åring som aktoratet mener bør straffes med sju år og to måneder i fengsel.

-Vi er uenig i nivået. Aktor har lagt ned en svært streng påstand i forhold til strafferammen, sier hun.

«Trykkern» (44) er den eneste av de hovedtiltalte som umiddelbart la kortene på bordet. Han ble i prosedyren til statsadvokaten beskrevet som den mest troverdige på tiltalebenken. Likevel ble påstanden mot ham fem år og åtte måneder i fengsel. Hans forsvarer, advokat John Reidar Aae, mener at klienten ikke har fått nok tilståelsesrabatt.

-Rabatten bør økes for ham, sier Aae.

Vurderte samfunnsstraff

Tone Nilsen Skålevik forsvarer en mann som har hatt en rolle som en slags «kurer». Mannen, som er 37 år, må sone ett år og fire måneder, dersom retten tar påstanden fra aktoratet til følge. Statsadvokaten var imidlertid usikker på om påstanden skulle bli fengsel, eller en samfunnsstraff.

-Aktor sa at påtalemyndigheten var i tvil. Vi vil påstå samfunnsstraff for ham, sier hun.

Christian Wiigs klient, «dataeksperten» på 26 år som opprettet Anabolic Forums, fikk en påstand om ett år og ni måneder i fengsel. Wiig peker på at klienten har tilstått. Han mener at strafferabatten er for lav.

-Det skal lønne seg å tilstå, sier Wiig.

Den siste tiltalte, en trondhjemmer på 34 år, var den eneste av de sju som ikke var tiltalt etter «mafiaparagrafen». Aktoratet mener likevel at han skal sone to år.

-Vi tar påstanden til etterretning, men vi synes nivået burde vært lavere, sier hans forsvarer, Thomas Øiseth, til adressa.no.

Forsvarerne til de sju tiltalte vil begynne på sine prosedyrer tirsdag ettermiddag.

Rettssaken avsluttes denne uken etter over to måneder. Dom i saken faller den første uken i mai.