- Man bør være forsiktig med å stå for mange på ett sted på isen, men om noen få beveger seg rundt på skyter er ikke det noe problem så lenge man holder seg unna inn- og utløp, sier Lars Finne i Røde Kors Hjelpekorps.

Han måler istykkelsen på vannene i marka på oppdrag fra NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat. NVE anbefaler minst ti centimeter stålis før man går på isen.

I helga var det mange som lot seg friste av svart, blank stålis på vannene i Bymarka. De var ute på isen både med skøyter og sykler, og kunne fortelle om fin skøyteis.

Forsiktig ved inn- og utløp

Finne målte istykkelsen på Theisendammen søndag ettermiddag, og den var ti centimeter. Han var også ved Baklidammen, men målte ikke her.

- Ved observasjon var den i alle fall ti centimeter. Det er ganske trygt, men det er viktig å merke seg inn- og utløp. Det er tynnere is der hvor vannet beveger seg, sier Finne.

Forrige uke målte han istykkelsen på Blomstertjønna ved Skistua, og den viste stålis på ti centimeter midt på vannet. Med svart stålis, nesten uten luftbobler slo han fast at den var sikker. Denne uka har nok isen blitt tykkere, forteller Finne.

- Det har nok blitt litt tryggere. Basert på erfaring så blir isen tykkere selv om det er et par varmegrader. I fjor vinter var det flere varmeperioder, samtidig som isen ble tykkere. Det skal mye varme til for at det blir dårligere is. Så lenge vannet er stillestående, blir isen tykkere, sier Finne.

- Bruk ispigger

Foruten å ikke være for mange på ett sted på isen og å unngå inn- og utløpene, oppfordrer han folk til ha ispigger hengende rundt halsen. Da kan man lettere komme seg opp på land dersom uhellet er ute eller hjelpe andre.

Politiet advarte søndag folk mot å gå på skøyter på vannene i marka, etter at det ble meldt om et hull i isen på Haukvatnet. Ifølge vitner hadde det gått folk på skyter på vannet like før. Politiet klarte ikke å spore opp personen som skal ha gått gjennom isen.

LES PÅ PLUSS: Hytta under Geitfjellet

Stol ikke blindt på måling

Operasjonsleder Leif Berglund ved Sør-Trøndelag politidistrikt sier at så lenge det ikke er bekreftet at isen er sikker, er det for tidlig å gå på skøyter. Selv om den er tykk nok, må ikke folk stole blindt på dette.

- Vi går nå inn i en periode med stålis hvor det ser bra ut å gå på skøyter. Skiforeningen skriver på sine sider at stålis ved rent vann kan være trygg ved seks centimeter tykkelse. Men det er skummelt å slå fast at det er trygt med seks centimeter, fordi det kan være forandringer i isen. Man må ha et bevisst forhold til dette, sier Berglund.