– Hovedgrunnen til at jeg og kona Anne Kari slutter er at vi begge har familie på Østlandet. Vi visste at vi skulle dit før eller siden. Da dette dukket opp som en mulighet, grep vi sjansen. Men det er med blandede følelser jeg slutter, sier Kaasa. Han understreker at den formelle avtalen med Oslo universitetssykehus ennå ikke er underskrevet.

Forsker og sjef

Den prisbelønte kreftforskeren har bodd 22 år i Trondheim og har hatt en rekke lederstillinger. Han er mest kjent for å ha bygd opp miljøet for lindrende behandling og kreftomsorgen ved St. Olavs Hospital og i nabokommunene. De siste årene har han vært viseadministrerende direktør ved St. Olavs Hospital.

Les også: Trim kan bedre livskvaliteten for kreftpasienter

Skapte europeisk senter

Kaasa var lenge Norges eneste professor i lindrende medisin. Han var også drivkraften bak etableringen av European Palliative Care Research Centre i Trondheim.

– Jeg kommer til å fortsette deler av aktiviteten på NTNU og ved St. Olavs Hospital. Jeg kommer til å være aktiv i ti år til. Minst, forsikrer Kaasa.

LES OGS: Smertekart på iPad

Hovedsete i Trondheim

– Kommer det europeiske forskningssenteret til å bli flyttet til Oslo?

– Nei. Hovedsete vil fortsatt være i Trondheim. Vi tenker oss et virtuelt senter der aktiviteten i Trondheim opprettholdes, og at det i Oslo bygges opp slik at aktiviteten blir like stor der.

I Oslo blir Kaasa sjef for 750 ansatte ved kreftavdelingen som er fire ganger større enn ved St. Olavs Hospital. Han får samtidig en stilling som professor ved Universitetet i Oslo.

Langrennslegen

Stein Kaasa er svært ofte å se i Bymarka i Trondheim, sommer som vinter. Han har gått Marcialonga fem ganger og Birkebeinerrennet 35 ganger. Et klart krav når han flytter til Oslo på nyåret er at han kan gå ut på ski fra trappa hjemme.

Ski hjemmefra: For Stein Kaasa er det uaktuelt å bo et sted der han ikke kan gå på ski hjemmefra. Foto: Vegard Eggen
I sporet: Medisinprofessor Stein Kaasa bytter Bymarka med Nordmarka. Foto: Vegard Eggen