Fra høsten vil det bli vurdert å innføre midlertidig piggdekkforbud i perioder med fare for dårlig luftkvalitet.

- Alt ligger til rette for dette, sier rådgiver Tore Nordstad ved miljøenheten i Trondheim kommune.

- Forhåpentligvis lite brukt

- Hvis færre kjører med piggdekk og renholdet opprettholdes, så er det mindre behov for et forbud. Vi har for eksempel ikke sett behov for piggdekkforbud i vinter, men en annen vinter kan være helt annerledes. Derfor er det nødvendig med en slik beredskap for å ivareta folks helse, hvis situasjonen skulle oppstå, sier Nordstad.

Kommunens formannskap vil ta den endelige avgjørelsen hver gang det vurderes å ha en dag eller to med piggdekkforbud. Forbudet vil kun bli brukt når det er mye svevestøv, og da i korte perioder på inntil en ukes varighet.

- Vi kan ikke på forhånd si når disse periodene kommer, annet enn at de er knyttet til tørt vær i piggdekksesongen. Særlig når det er veldig kaldt eller når sola tar godt om våren. Når det er kaldt er renholdet vanskelig, siden vi ikke kan bruke vann til å fjerne støvet, men må basere oss på saltlake for å holde veien våt slik at den ikke støver. Vårsola gjør at veien raskt tørker opp etter renhold, slik at effekten av renholdet varer kortere, forklarer Nordstad.

Kan bli slutt på pant for pigg

Trondheim kommune innførte piggdekkavgift i 2001. Samtidig startet de en ordning om at bilførere kunne søke om piggdekkpant. I 2010 ble piggdekkavgiften avviklet. Dette førte til at bruken av piggdekkpant falt kraftig. Nå skal Trondheim kommune revurdere tilbudet om piggdekkpanten.

- Frem til nå har vi brukt av «piggdekkfondet» for å finansiere tilbudet. Men de inntektene som kom i forbindelse med piggdekkgebyret er det slutt på, så vi må finne penger et annet sted. Til høsten må vi vurdere om ordningen kan benytte midler fra det ordinære budsjettet, sier fagleder Tore Berg ved miljøenheten i Trondheim kommune.