Deler av den nepalesiske hovedstaden, Kathmandu, var lagt i ruiner etter jordskjelvet. Foto: SCANPIX

- Vi sprang for livet. Dette var mega skremmende, skriver Guri Anne Hansen på bloggen sin lørdag ettermiddag.

Trondheimskvinnen er blant de overlevende klatrerne i Himalaya etter at skjelvet rammet lørdag formiddag, lokal tid. Skjelvet målte 7,9 på Richters skale og er det kraftigste i Nepal siden 1930.

Bakken gynget

Guri Anne Hansen og de andre tre nordmennene er i Himalaya for å forsøke å nå toppen av Mount Everest (8848 meter over havet). Turen opp til toppen av Loboche East (6145 m.o.h) var en del av den langvarige akklimatiseringsfasen som klatrerne må gjennom før de kan prøve seg på verdens høyeste fjell.

Hansen og to av nordmennene var lørdag på vei ned fra Loboche East da bakken begynte å gynge på et flatt platå omtrent 5000 meter over havet. Deretter registrerte følget flere steinsprang oppe i fjellet. Nordmennene og nepalske sherpaer løp for livet og kom seg i trygghet.

Å bevege seg hurtig så høyt over havet, er svært belastende.

- Vi lå og gispet etter luft i flere minutter, beskriver Hansen.

Nordmennene kom seg etter hvert i trygghet i en av fjellhyttene hvor klatrere kan bo i området. Hytta hadde imidlertid mistet den ene veggen i skjelvet. Noen timer etter det opprinnelige skjelvet, rammet et etterskjelv.

Da måtte Hansen løpe ut av bygningen igjen.

- Jeg har vært i kontakt med henne to ganger. Sist var de kommet i trygghet, sier Arnold Hansen, som er Guri Annes far.

Skulle opp Mount Everest

I morgentimene lørdag var Guri Anne Hansens Facebook-profi overøst med bekymringsmeldinger fra venner. Utpå dagen bekreftet hun at hun var i god behold.

Loboche East ligger et stykke fra Mount Everest basecamp, hvor Hansen og hennes tre norske følgesvenner tidligere har etablert leirer. Over 1000 klatrere skal ha befunnet seg i basecampen da jordskjelvet sørget for flere snø- og isras. Av disse var 400 utenlandske. Lørdag kveld er 18 bekreftet omkommet, men turistmyndighetene i Nepal frykter at så mange som 80 kan ha mistet livet. Det vil i så fall være den største katastrofen på verdens høyeste fjell noen sinne.

- Det høres ut som det er forferdelig tragisk det som har skjedd der oppe, sier Arnold Hansen.

Det er ikke kjent om Guri Anne Hansens ekspedisjon vil fortsette, eller om de i det hele tatt kan fortsette. I fjor ble fjellet stengt etter at et ras tok mange liv.

1400 døde

Jordskjelvet hadde sitt episenter nær hovedstaden Kathmandu, som er hardt rammet. Ett av Katmandus mest kjente landemerker, det historiske Dharara-tårnet fra 1830-tallet, er blant bygningene som har kollapset, og mange mennesker fryktes å ligge i ruinene.

De siste tapstallene lørdag ettermiddag var på over 1400 omkomne. Det vil imidlertid ta lang tid før omfanget av katastrofen kan fastslås.

Statsminister Erna Solberg lovte lørdag at Norge vil bidra med hjelp til Nepal.