For andre gang på under ett år stenger Mattilsynet grillavdelingen hos den Rema-eide bedriften Norsk Kylling på Støren. Begrunnelse: Akutt fare for mattryggheten

– Dette er et nedslående resultat. I september 2011 måtte vi også stenge grillavdelingen på grunn av lignende forhold. Vi forventer at bedriften selv tar tak i denne typen problemer og foretar avviksbehandling på eget initiativ – det vil si at de iverksetter tiltak og ordner opp, sier seksjonssjef Jan Kåre Bjørkås ved Mattilsynets distriktskontor for Gauldal.

– Visste ikke bedriften om forholdene dere oppdaget i august i år?

– Det gjorde de. Mugg var lett synlig i taket og bedriften hadde skrevet et avviksskjema på dette noen dager i forveien, men de hadde ikke gjort noe med det, sier Bjørkås.

– Medfører helsefare

Etter å ha inspisert rommene i grillavdelingen skrev Mattilsynets inspektører blant annet følgende:

«Det ble observert mugg over store deler av taket (...). I deler av rommet var det også ansamling av kondens i taket. Under kondensdryppet ble det lagret uemballerte næringsmidler».

Forholdene ble oppdaget under en stikkprøvekontroll 16. august.

Mattilsynet gjør det klart at kondensvann fra tak vil kunne medføre helsefare hvis det kommer i kontakt med den uemballerte kyllingen. «Muggdannelser i taket forsterker ytterligere denne faren», heter det i hastevedtaket. Inspektørene påpeker også at mugg i taket medfører fare for spredning av muggsporer i hele lokalet.

Bjørkås mener likevel at det er liten sannsynlighet for at kylling som er solgt til forbruker har vært i kontakt med kondens eller mugg.

– Vi kan aldri garantere, men sannsynligheten er liten, for det var bare én plass det dryppet direkte ned fra taket, sier Bjørkås.

Åpnet etter fire dager

For at Norsk Kylling skulle kunne åpne grillavdelingen igjen, måtte de innfri Mattilsynets krav om nedvasking av rom, muggfjerning og bygningsmessige utbedringer. Fire dager etter kontrollen fikk Norsk Kylling tillatelse til å starte produksjonen i grillavdelingen igjen. Da hadde de vasket ned rommene samt skrapet og desinfisert takene. Bedriften hadde også tatt grep i forhold til ventilasjon oppunder taket.

Også i september 2011 ble grillavdelingen stengt i fire dager etter at Mattilsynet fant kondens og mugg i takene. Fordi dette nå har gjentatt seg, så skriver Mattilsynet at de vurderer å tilbaketrekke godkjenningen til Norsk Kylling.

–  Vi går ikke videre med det nå etter at forholdene er bedret ved bedriften, men det er et tiltak vi vil vurdere ved eventuelle nye brudd på matloven. Mattilsynet forventer nå en forbedring etter at Norsk Kylling har fått ny ledelse og eier, sier Bjørkås.

– Varmt vær ga kondens

Mugg og kondens i grillavdelingen oppsto på en av sommerens varmeste dager, forklarer Jaan Ivar Seemlitsch i Rema Industrier.

- Slikt skal ikke skje, men skjedde likevel, og det er beklagelig. Men vi er glad for at dette tas tak i, sier administrerende direktør Semlitsch.

Det var rundt 25 grader da Mattilsynet kom på inspeksjon 16. august.

– Vi gikk umiddelbart i gang med å utbedre feil og mangler. Hele grillavdelingen ble oppgradert. Ventilasjonsanlegget og taket ble forbedret, sier Semlitsch og legger til at det vil skje en generell forbedring av hele anlegget til Norsk Kylling, som er fra 1990.

Reitan tier

Det var Agnar Østhuus som i 1990 etablerte Norsk Kylling på Støren. Til tider har det stormet kraftig rundt bedriften, som konflikter rundt utslipp, støy, bygging og arbeidstidsbestemmelser.

Da Rema 1000 kjøpte ut Østhuus-familien og ble eneeier, lovet Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan at han ville rydde opp i all tvil rundt bedriften. Det gjentok han da Mattilsynet i februar fant nye regelbrudd knyttet til produksjonen.

Siden 29. juni har Semlitsch vært arbeidende styreleder.  Den 1. oktober tiltrer Frode Martinsen (58) som ny daglig leder.

Ole Robert Reitan ønsker ikke å gi noen kommentar, han overlater det til Jaan Ivar Semlitsch.