Dagligvarekjedene Rema 1000 og Coop holdt i formiddag en felles pressekonferanse i Oslo.

I en pressemelding bekrefter kjedene at de vil etablere et felles innkjøpsselskap, hvis Konkurransetilsynet helt eller delvis godkjenner det planlagte innkjøpssamarbeidet mellom Norgesgruppen og Ica.

– Avtalen vil bli terminert hvis Konkurransetilsynet sier nei til avtalen mellom Ica og Norgesgruppen, sier administrerende direktør Svein Fanebust på pressekonferansen.

Det nye innkjøpsselskapet har fått navnet Core, og vil eies 50-/50 av de to partene.

Kan avsluttes

Adressa.no fortalte fredag morgen at de to kjedene ønsket å innlede et innkjøpssamarbeid, som et motsvar til det planlagte samarbeidet mellom Norgesgruppen og Ica.

Coop og Rema har lagt inn en klausul i avtalen som innebærer at den termineres dersom ICA/NorgesGruppen-avtalen i sin helhet blir stoppet, ifølge pressemeldingen.

– Hvis det går slik det ser ut nå, vil vi om få uker ha bare to hovedaktører i dette markedet, sier Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan, som likevel benekter at avtalen er en slags utpressing.

– Det er sånn verden er. Vi har ingen andre våpen i skuffen for å sikre vår egen butikk, sier han.

– Ødelegge konkurransen

Ole Robert Reitan har flere ganger vært svært kritisk til samarbeidsplanene til konkurrentene, som han har sagt vil ødelegge konkurransen i dagligvarebransjen.

– Dette er vår nødutgang for å sikre konkurranse og dermed et godt vareutvalg og fortsatt lave priser for kundene våre. ICA/NorgesGruppen-samarbeidet gjør det nødvendig for Coop og Rema 1000 å gjøre noe for å opprettholde en konkurransedyktig posisjon i det norske dagligvaremarkedet, sier Ole Robert Reitan i meldingen i dag.

Svein Fanebust sier at den beste løsningen er at Konkurransetilsynet stopper avtalen mellom Norgesgruppen og Ica.

Samarbeidet mellom Rema og Coop vil kun omfatte innkjøp, ikke distribusjon. Core vil forhandle innkjøpsbetingelser med leverandørene for både Coop Norge og Rema 1000.

Konkurransetilsynet har lagt ned et midlertidig forbud mot avtalen mellom Norgesgruppen og Ica, men forbudet som angikk innkjøpssamarbeid ble opphevet av Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Hvis det legges ned et endelig forbud mot samarbeid mellom Norgesgruppen og Ica, vil det trolig heller ikke bli noe samarbeid mellom Rema og Coop.

Jevnstore

Hvis Rema og Coop får lov til å samarbeide vil den samlede størrelsen gjøre dem omtrent like store.

Ifølge en uoffisiell rapport fra analyseselskapet AC Nielsen hadde Rema i sommer en markedsandel på 23,1 prosent, mens Coop hadde 22,4. I tillegg har Rema allerede en innkjøpsavtale med Bunnpris som en markedsandel på i underkant av fire prosent.

Norgesgruppen som blant har omfatter kjedene Kiwi og Meny hadde i sommer en andel på 39,3 prosent, men Ica Norge hadde krympet til 11,3.

Utpekt som fiende

Rema-gründer Odd Reitan har ved flere anledninger pekt på det kundeeide Coop som erkefienden, som i står i motsetning til Remas idealer om egeninteresse og kjøpsmannseide butikker.

Rema-kjøpmennene i Norge er også lovet tur til Las Vegas som belønning for å bli større enn Coop.

Coop-sjef Svein Fanebust (t.v.) og Rema-sjef Ole Robert Reitan vil avslutte samarbeidet hvis avtalen mellom Norgesgruppen og Ica blir stoppet. Foto: NTB Scanpix