Onsdag skrev adressa.no om Skanskas boligprosjekt i Ranheimsfjæra, hvor sju rekkehusleiligheter til en verdi av 40 millioner gikk unna i løpet av en halvtime etter salgsstart.

Den enorme etterspørselen viser at boligmarkedet ikke er i balanse, mener gruppeleder for Frp i bystyret i Trondheim, Kristian Dahlberg Hauge.

- Etter min mening er dette et symptom på at noe er galt. Dette er et flott område, men den etterspørselen som har vist seg er et symptom på at ting ikke er som de skal i boligmarkedet, sier Hauge.

- Boligsituasjonen er på mange måter det mest alvorlige vi står overfor akkurat nå, legger han til.

For få tomter tilgjengelig

Hauge mener det kort og godt handler om for mange boligkjøpere og for få boliger tilgjengelig.

- Det har de siste årene blitt bygget for få boliger i forhold til befolkningsveksten. De som sier at det er nok areal regulert for boligbygging, tror jeg ikke på. Det er én faktor her, og det er markedet, som ikke vil bygge på alle disse stedene. Det hjelper ikke at man sier det er nok, for det er det ikke. Da hadde vi ikke sett disse galopperende boligprisene, sier Frp-politikeren.

Hovedproblemet er ifølge Hauge at politikerne har sovet i timen og ikke tatt hensyn til den voldsomme befolkningsveksten Trondheim opplever.

Vil bygge på jordene

Løsningen er imidlertid like enkel som problemet, ifølge Hauge. Det må bygges flere boliger. For å få til det, må det frigis mer areal.

- Arealplanen i Trondheim skal til politisk behandling i løpet av høsten. Der må vi ta de nødvendige grepene og legge opp til at mye av det som er regulert som landbruks-, natur- og friluftsområder (LNF) i dag, blir omregulert til boligareal, sier Hauge.

Politikeren mener det bør frigis såpass mye areal til boligbygging at dette utgjør rundt tre ganger det umiddelbare behovet.

- Vi trenger en arealreserve på to-tre ganger det man trenger for å holde tritt med befolkningsveksten. Det handler om å planlegge for fremtiden, sier han.

- Bør si ja til de fleste forslag

Før arealplanen skal legges frem for politikerne, skal administrasjonen i kommunen legge frem et forslag til hvordan arealet bør benyttes. I forkant av dette man hatt en runde hvor det har kommet innspill fra flere aktører, deriblant Tobb og andre boligbyggere, som vil bygge ut i stor skala.

- Jeg har sett alle forslagene som har kommet inn og mener vi bør si ja til de aller fleste av dem. Men jeg er redd at administrasjonen ikke vil legge frem et forslag som tar nok hensyn til boligbehovet, sier Hauge.

Politikerne står imidlertid fritt til å overkjøre administrasjonen hvis de skulle komme til en annen konklusjon. Politikernes vedtak kan imidlertid omgjøres av Fylkesmannen, som har rett til å komme med innsigelser. Hauge frykter dette kan bli et problem.

- Jeg mener det er et stort demokratisk problem at en byråkrat skal få bestemmelsesrett over det som er et politisk vedtak, sier Hauge.