- Vi må ha et marint kunnskapsløft i alle ledd, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).

Et par timer før den offisielle åpningen av Aqua Nor samlet Arbeiderparti-topper seg i et møterom i Trondheim Spektrum. Morgenens pressekonferanse ble benyttet til spre budskapet om en større satsing på forskning og kunnskap til havs, en idé som presenteres i begrepet «marint kunnskapsløft».

Lover mer penger til forskning

Hvor mye penger som skal inngå i dette kunnskapsløftet, ville ikke politikerne si noe spesifikt om, da statsbudsjettet ennå ikke er klart. Uten å nevne noen summer, lover imidlertid fiskeriministeren at det vil bevilges mer penger til forskning.

- Spørsmålet blir hvordan vi kan bidra til at næringen selv finansierer mer forskning. Vi er i dialog med næringen, og å øke avgiften som går til forskning er blant annet et tema, sier Berg-Hansen og legger til:

- Det vil komme mer penger. Vi bruker allerede tre milliarder kroner i året på marin forskning, og det vil styrkes. Vi ønsker en mer målrettet bruk og mer penger til forskning.

- Mer automatisering

Og i Berg-Hansens budskap lå det en klar oppfordring til å satse på teknologisk nyvinning.

- For å henge med i den internasjonale konkurransen må vi satse på teknologisk utvikling. Vi må satse på en kunnskapsbasert produksjon, sier hun.

Problemet med lakselus og fisk som rømmer, som ifølge ministeren er de største utfordringene for oppdrettsnæringen, kan også løses med innovasjon.

- Teknologisk utvikling vil bidra til å løse det, sier Berg-Hansen.

Dagens kunnskapsnivå er ifølge fiskeriministeren varierende.

- Norge er blant de fremste i verden innen fiskefartøy, oppdrett, fôr og fiskehelse, men når det kommer til bearbeiding, særlig innen kvitfisk-produksjon, så har det ikke skjedd mye de siste årene, sier hun.

Løsningen, og måten Norge skal konkurrere med lavkostlandene på, er ifølge Berg-Hansen en større automatisering innen næringen.

- Norge kan konkurrere når det kommer til kunnskap og teknologi. Vi må ha en teknologisk utvikling som automatiserer mye mer av det vi gjør.

- Og det skal være lønnsomt, legger hun til.

- Fremtidens levebrød

Berg-Hansen spilte så ballen over til nærings- og handelsminister Trond Giske, som understreket betydningen av den norske fiskenæringen.

- Noen næringer har spesielle forutsetninger og fortrinn i Norge, og vi må legge til rette for disse, begynte Giske, før han sporet inn på en spådom om fiskenæringens utvikling:

- Om det er noe vi kommer til å leve av i fremtiden, så er det helt sikkert denne sektoren, sier Giske.

Han mener det ikke vil ta mange årene før vi ser en «komplett vare- og tjenesteproduksjon som går ut i verden». I likhet med måten oljesektoren i større grad har vendt blikket mot utlandet, tror Giske at oppdrettsnæringen vil se en utvikling med økende fokus på eksport i fremtiden.

Og bakgrunnen for en slik utvikling ligger ifølge ministeren i kunnskapen vi besitter.

- Vi har 60 prosent høyere produktivitet i Norge enn i resten av Europa, og det er kunnskap og forskning som har lagt grunnlaget for det, sier Giske.

- Skoler står i fare ved privatisering

Ap-toppene som var til stede på pressekonferansen inkluderte både nærings- og handelsminister Trond Giske, fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, partiets nestleder og parlamentariske leder Helga Pedersen, stortingskandidat og leder av fylkestingets opplæringskomité Karianne Tung og ordfører i Frøya kommune Berit Flåmo.

Sentralt i deres budskap sto altså en satsing på økt kunnskap til sjøs. Og i et langsiktig perspektiv avhenger det av at unge hoder lokkes til å interessere seg i havbruk.

- Vi vil gå fra en erfaringsbasert til en kunnskapsbasert utvikling, sier Karianne Tung, som leder opplæringskomiteen i fylkestinget.

Hun mener utdanningen bør foregå med en større grad av kontakt mellom skolen og næringen, og viser til vellykkede samarbeidsprosjekter på Frøya.

- Elevene får tilgang på anlegg, data og teknologi som vi i fylkeskommunen aldri kunne ha fått til egen hånd, sier Tung.

Hun omtaler slike prosjekter som en «koblingsboks mellom kommunen og næringen», og tar til ordet for at forskning i større grad bør foregå i kontakt med næringen.

Privatisering av skolene vil hun imidlertid holde seg langt unna.

- Det er ikke skremselspropaganda å si at Frøya Videregående skole kan stå i fare ved privatisering av skoler. Den er liten, og kan forsvinne, sier Tung.