- De må ha startet tidlig, for da vi åpnet persiennene om morgenen var trærne borte, sier Per Kristian Ødegård.

Huset han og kona Ambjørg bor i ligger i Nermarka over gata fra Trondheim fengsel. På den tidligere butikktomta like ved er boligkomplekset Nedre Granåslia 1 i ferd med å ferdigstilles. Siden våren 2015 har anleggsmaskiner kjørt fram og tilbake utenfor stuevinduet mens lavblokkene med 22 leiligheter har vokst seg høyere.

Tirsdag 1. mars gikk arbeidere inn i hagen til ekteparet, rev ned stakittgjerdet og sagde ned to av tre furutrær som utbyggerne påsto sto på deres eiendom. Trærne hadde stått der siden før Ødegård flyttet inn for 29 år siden.

- På verandaen får vi fullt innsyn fra fire store stuevinduer som ser rett ned på oss. Jeg vet ikke hvordan vi vil trives. Trærne var alfa og omega, sier Ambjørg Ødegård, som sammen med ektemannen tok kontakt med Advokatfirmaet Krogstad.

De hadde på forhånd tatt kontakt med firmaet for å forhindre fellingen av trærne. Det ble varslet at forsøk på fjerning fra utbygger ville bli meldt til politiet og at tvisten om eiendomsrett ville bli brakt inn for domstolen.

Trefelling for egen regning

Den rettslige tvisten startet 12. januar da ekteparet mottok et brev fra byggherrerådgiver Optiman etter beskjed fra utbygger Nedre Granåslia 1 AS.

- Vår verden ble snudd på hodet den dagen. Vi fikk et brev om at vi hadde tatt oss til rette og satt opp gjerde, trær og hekk på deres eiendom. Vi fikk en frist på 14 dager til å rive. Det var sjokkerende, sier Per Kristian Ødegård.

Naboen Tore Moe ble bedt om å fjerne eller bygge om sin garasje og gjerde av samme grunn, med beskjed om at arbeidet måtte skje for hans regning. I stedet for å svare på brevet, kontaktet ekteparet Advokatfirmaet Krogstad og gikk til Trondheim kommune for en ny grenseoppmåling. Den viste at trærne foran terrassen sto over 40 centimeter inne på Ødegårds eiendom, men at gjerdet var 10 til 35 centimeter over på naboeiendommen.

- Utbyggerne sa at det hastet med å få koblet vannledningene sammen med det kommunale anlegget. Vi hadde to trær som delvis sto på kommunens eiendom, og som kunne komme i veien for påkoblingen. Vi gikk med på at de kunne fjernes, og at de også kunne gå inn i vår hage for å få til påkoblingen. Vårt mål var å beholde de tre trærne foran terrassen, og vi tilbød oss å kviste dem mot nabo og eventuelt også kappe i høyden.

- Dette er selvtekt

Via advokaten sendte de torsdag 4. mars begjæring om midlertidig forføyning til Sør-Trøndelag tingrett, hvor «saksøkte forbys å foreta ytterligere krenkelser av saksøkernes rettigheter og eiendom». De krever at Nedre Granåslia 1 AS gjenoppretter hagen til sin tidligere tilstand, og at det som ikke kan gjenopprettes blir erstattet. Advokatfirmaet Krogstad, som også representerer naboen, krever at hans eiendom blir stående urørt.

I et prosesskrift fra 15. mars ber advokat Harald Krogstad om at retten tar stilling til begjæringen skriftlig. Årsaken er at utbyggeren har fortsatt hullgravingen på Ødegårds eiendom.

- Dette er selvtekt. Privatpersoner skal ikke ta retten i egen hånd. Det er domstolenes oppgave. Utbygger har opptrådt rettsstridig og blir erstatningsansvarlig, sier advokat Olav Kuvås ved Advokatfirmaet Krogstad som representerer pensjonistene.

I tillegg til tapet av verdien til og funksjonen som trærne og gjerdet hadde, mener advokaten at eiendommen har falt i verdi som følge av inngrepene.

- Huset er vår kapital

- Det vil ta mange år før man får den samme effekten som man hadde med de gamle trærne. Derfor mener vi det er betydelig verdireduksjon. Sannheten er vel at Ambjørg og Per må bli svært gamle før det blir samme effekt. Saken har også generell interesse siden fortettingspolitikken i Trondheim står sterkt, og det kan oppstå lignende situasjoner andre plasser.

Han viser til naboloven, og mener man må ta hensyn til hvorvidt ulempen for naboen samsvarer med fordelen for Ødegård om man beholder trær, hekk og gjerde.

- Utbygger visste hva som ble kjøpt. De kjører hardt på hvor grenselinja går, men vi sier at grenselinja ikke trenger å bestemme alt.

Per Kristian og Ambjørg Ødegård reagerer på det de beskriver som en fiendtlig tone i dialogen med motparten.

- Vi har blitt kalt okkupanter og føler oss trakassert. Huset er vår kapital, og det vi skal spe på pensjonen med, sier Per Kristian Ødegård.

Advokat Geir Hegle, som representerer Nedre Granåslia i AS, er krystallklar på at trærne og gjerdet er fjernet med loven i hånd.

- Trærne har stått delvis inne på vår klients eiendom og er blitt så store at de måtte fjernes. Det interesserer meg ikke om de har stått der fra arilds tid heller. De skal bort, sier han.

- Naboene okkuperer annen manns grunn

Advokat Geir Hegle er krystallklar på at trærne og gjerdet er fjernet med loven i hånd.

- Naboene har inntatt et fullstendig feilaktig rettslig syn, tatt seg til rette og okkupert annen manns grunn. Vi har bilder fra 2008 som viser at det ikke var noe gjerde på eiendommen. Dette ble satt opp i 2010. De har tatt i bruk kommunens og vår klients eiendom, sier Geir Hegle ved Immer Advokat.

Han representerer Nedre Granåslia 1 AS, og sier at det var etter nabolovens paragraf 12 (se faktaboks) at utbyggeren ba entreprenøren fjerne ekteparet Ødegårds trær og gjerde på Brundalen i Trondheim. De har gått til sak mot utbyggeren.

Gravingen av hullet som delvis foregår på pensjonistenes eiendom sier Hegle at de har samtykket til.

- De fikk et varsel om å fjerne det som de med viten og vilje hadde plassert inne på vår klients eiendom, men det gjorde de ikke. Da ga naboloven oss hjemmel til å fjerne det som ulovlig var satt ned.

Bøter på 10 millioner

Hegle sier at utbyggeren vil kunne få store økonomiske problemer fordi Ødegård kommer med det han kaller uholdbare anførsler.

- Det er utarbeidet en utomhusplan som viser asfaltering, sykkelparkering og søppelkonteinere nede i bakken hvor renholdsverket skal komme til. Man trenger hele eiendommen sin, og kan ikke akseptere at andre folk ulovlig og forsettlig tar seg til rette på annen manns grunn.

Det er overtakelse for 50 prosent av leilighetene i midten av april, og dersom prosjektet ikke er ordnet opp etter utomhusplanen, vil det ifølge Hegle ikke bli gitt brukstillatelse for noen av leilighetene.

- Da påløper det en dagmulkt på 100 000 kroner, og den regningen skal naboene få betale. I så fall vil det i løpet av de 100 dagene som dagmulkten løper bli presentert et krav på 10 000 000 kroner. Vi vil kreve at de stiller en bankgaranti på et beløp tilsvarende det når vi skal i retten.

- Må bygge om taket

- Ødegård sier at trærne sto der da de flyttet inn for nesten 30 år siden.

- Trærne har stått delvis inne på vår klients eiendom og er blitt så store at de måtte fjernes. Det interesserer meg ikke om de har stått der fra arilds tid heller. De skal bort.

Også nabo Tore Moes takutstikk og hekk må vike for utomhusplanen til byggeprosjektet, sier Hegle.

- Han har bygd garasjetaket sitt 30 centimeter inn der bilene skal stå. Der raser det snø ned, og sånn kan vi ikke ha det. Han må bygge om garasjetaket sitt.

Nedre Granåslia 1 AS på Brundalen er under oppføring. Halvparten av de 22 leilighetene skal være ferdige i april. Foto: Joakim Slettebak Wangen
Her ligger trærne som sto der da Ambjørg og Per Kristian Ødegård flyttet inn for 24 år siden. Gjerdet ble oppført i 2010 og sto på kommunens eiendom. Foto: Joakim Slettebak Wangen
Slik så det ut da alle trærne fortsatt sto i hagen. De to i forgrunnen ble fjernet etter enighet mellom Ødegård og utbygger. Foto: Privat
Slik så det ut i midten av mars. Foto: Joakim Slettebak Wangen
Per Kristian Ødegård og advokat Olav Kuvås foran garasjen som utbyggeren mener står på deres eiendom. Foto: Joakim Slettebak Wangen
Fortsetter gravingen: Arbeidet med å koble vannledningene sammen med det kommunale anlegget har ført til et stort hull delvis inne på ekteparet Ødegårds eiendom. Foto: Joakim Slettebak Wangen
Per Kristian Ødegård sier at han og kona Ambjørg føler seg mistenkeliggjort og trakassert av utbyggeren. Foto: Joakim Slettebak Wangen