Det er vanskelig å begripe at 13 prosent av jentene i den videregående skolen har opplevd voldtekt. Mer enn halvparten av elevene rapporterer om seksuell trakassering. Situasjonen er neppe verre i Sør-Trøndelag enn i resten av landet. Men som eneste fylke har de faktisk undersøkt omfanget av seksuell trakassering. De har også gode planer for å komme uvesenet til livs. Det er neppe nok.

Les mer: Jenter blir tvunget til sex

Funnene er både nedslående og sjokkerende.

Høyres Torhild Aarbergsbotten tok saken til fylkesutvalget etter at Adresseavisen skrev om saken. Hun er usikker på om skolene er flinke nok til å bevisstgjøre de unge. Hennes inntrykk er at skolene bruker mindre tid på holdningsarbeid når elevene blir større.

Les mer: På tide med handling

Hanne Moe Bjørnbet (Ap) mener planene er gode, men skolene må gjøre mer og justere kursen.

– Det er ingen quick fix her, sa opplæringsdirektør Inger Christensen. Det finnes neppe den handlingsplan i verden som er så god at den løser dette problemet. Mye handler om holdninger. Ikke alt kan læres i klasserommet.

Vi lever i et seksualisert samfunn. Sex blir vi eksponert for overalt, om vi vil det eller ei. Grenser flyttes, sjargongen er hard. Vennesex er plutselig blitt en ungdomsgreie. Kanskje skjer det noe med oss når sex løsrives fra kjærlighet? Det er i alle fall verdt å diskutere.

Foreldre har alltid advart døtrene mot farlige menn. Kanskje snakker de for mye om farene i mørke gater og for lite om det som skjer blant venner og på fest. Det gjelder i aller høyeste grad gutteforeldre. Hvor mange tar de vanskelige diskusjonene om grensesetting og respekt med sønnene sine?

Det sitter langt inne å snakke med sitt barn som potensiell overgriper.

Les også kommentaren: Når faklene er slukket