Samtidig svarer 35 prosent av de spurte at de mener det ikke var riktig å gjenåpne bomringen. En femtedel hadde ingen oppfatning om dette.

Det viser en undersøkelse Respons har gjennomført på vegne av Adresseavisen.

Frp-ere og Sp-ere negative

De som deltok i undersøkelsen svarte også på hvilket parti de skulle ha stemt på om det ble kommunevalg i morgen.

De som er mest positive til gjenåpningen av bomstasjonene ville ha stemt på SV (72 prosent) og Miljøpartiet De Grønne (68 prosent). De som var mest negative til gjenåpningen skulle ha stemt på Frp (66 prosent) og Senterpartiet (60 prosent).

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap), tror folk er positive fordi de ser at det er nødvendig å satse sterkere på vei og kollektiv.

- Dette er grunnen til at vi har en bomring. Men jeg har ingen ting imot at samferdselsministeren fra Frp kommer på banen og gir oss nok statlige midler til å kunne løse utfordringene våre uten en bomring, sier hun.

Brøt løfte - ble tilgitt

Da bomringen ble satt opp, gikk de til valg med lovnad om at bomringen ikke skulle bli gjeninnført. Nå ser det altså ut til at folket har tilgitt løftebruddet. Over halvparten av de som ville stemt Ap er positive til bomringen.

- Trondheim tok ned bomringen i 2005 fordi vi ville ta kampen mot staten for å få mer statlige penger. Vi foreslo en mer rettferdig ordning med en lokal drivstoffavgift, men dette fikk vi ikke gjennomslag for. Bystyret kjempet det vi kunne mot staten, men et tverrpolitisk Storting sto mot oss, og til slutt måtte både Trondheim Arbeiderparti og Trondheim Høyre bite i det sure eplet og sammen gjeninnføre bomring, sier ordføreren.

Fremskrittspartiet i Trondheim har lenge vært kritisk til bomringen.

- Det er ikke til å komme bort fra at de 45 prosent som sier at det er riktig å gjenåpne bomringen har sett økte bussavganger, bedre fremkommelighet for kollektivtrafikken og for syklistene, men for vår del er det fortsatt problematisk og uakseptabelt at det er bilistene som må betale for dette, sier Halvor Valderaune Bueng, nestleder for bystyregruppa til Frp i Trondheim.

Naboordfører kritisk

Fungerende Malvik-ordfører, Knut Sjøvoll (Sp), tror resultatene ville vært helt annerledes, hvis også innbyggere i nabokommunene hadde blitt spurt.

- Jeg tror ikke de fleste i Malvik er positiv til bommene. Tvert om, sier han.

Han peker på at bommen som står i Malvikvegen aldri burde vært der.

- Vi får lite igjen av den bommen. Det er urettferdig, mener han.

Klæbu-ordfører Jarle Martin Gundersen (Sp) forteller at han ville svart at det ikke var riktig å gjenåpne bomringen hvis spørsmålet hadde kommet før de nye bommene kom i fjor. Det samme tror han også de fleste andre klæbygg mener.

- Nå er det slik at bompunktet på Torgårdssletta og det ved Tillerbrua på fylkesvei 887 skal finansiere nye fylkesvei 704 (veien som går fra Klæbu til Sandmoen - journ.anm.). Dermed får vi igjen noe for det vi betaler. Før det var det alles oppfatning at vi i nabokommunene betalte for veiene i Trondheim, sier han.