- Det skjer 11. juni. Da skal vi vise hvordan kulturaktivitetene kan bli en enda større drivkraft i dette området, sier Anne Marit Sæther, Gilles Berger og Monica Rokne.

Vi møter trioen i Cirka Teater i fyringsbunkeren, den mindre, delvis rødmalte bunkeren mellom Dora I og Dora II. Fra sine 600 kvadratmeter i fjerde etasje har de 360 graders utsikt over byen, fra Ladehammeren til Møllenberg, Midtbyen, Rockheim, konferansehotellet på Brattøra og tårnet til Åge Aleksandersen.

LES OGSÅ: Politikerne vil gjerne at kulturlivet setter fart på byen

Da teatergruppa flyttet dit i 1986, befant de seg langt fra sentrum. Publikum som besøkte forestillingene som ble satt opp i lokalene deres, hadde vanskeligheter med å finne fram.

Vil engasjere trondhjemmerne

Siden den gangen har bysentrum vokst østover. Svartlamoen like ved er etablert som et alternativt boligområde, strøket rundt Dora er pusset opp og nye bygninger har reist seg. Nå skal Nyhavna omformes for alvor. Nye virksomheter skal inn, gamle skal ut. Store områder som er brukt til lager- og industriaktivitet skal gi plass til boliger og nye næringer. Kommunedelplanen for området skal behandles i bystyret i mars.

LES OGSÅ: En spennende utvikling er i gang, mener Adresseavisen på lederplass

- Men selv om den blir vedtatt, vil det fortsatt være helt åpent hva slags type bydel dette vil bli. En rekke detaljer gjenstår å avklare. Derfor vil vi engasjere byens befolkning i debatten – og vi vil gjøre det ved å gi dem opplevelser, sier de tre i Cirka Teater.

Kultur kan bli en drivkraft

De er i god gang med forberedelsene til det som skal skje denne lørdagen i juni. NTNU bidrar med et prosjekt der arkitektstudenter på masternivå ser på utviklingsmulighetene på Nyhavna. Trondheim kommune er engasjert gjennom byplankontoret og prosjektet En blå tråd, som arbeider for økt aktivitet langs vannet.

LES OGSÅ: Vil bygge flere boliger i sentruum

- Vi vil gi publikum en rekke ulike opplevelser, smakebiter fra forestillinger vi har hatt gjennom årene, vi vil la dem møte flere andre skuespillere og mye annet. Noe av det viktigste for oss blir å vise hvordan kulturen kan bli en drivkraft i området. For at det skal skje, er det viktig at de rundt femti kulturaktivitetene som holder til her i dag, får bli her. De må ikke presses ut av økte leiepriser.

Scenekunstsenter for barn

Familier, barn og unge, er spesielt velkomne til Nyhavna i juni, for prosjektet har sammenheng med en enda større plan som Cirka Teater har arbeidet med i lang tid. De vil etablere et scenekunstsenter for barn med utgangspunkt i fyringsbunkeren.

- Trondheim har flere gode tilbud til barn, men byen mangler et sted der de kan komme og oppleve teatret fra kulissene. Vi vil etablere et senter der barna selv kan være med på å skape forestillinger. Vi har planene klare for hvordan lokalene våre kan bygges ut, innendørs og utendørs, slik at de kan romme et slikt senter, sier Anne Marit Sæther.

En gammel drøm

Da hun og Gilles Berger flyttet inn på Dora i 1986, var stedet en ruin, men de så et palass. Nå mener de tiden er moden for at palasset kan åpne seg for barna. Allerede i dag er det eventyr å besøke lokalene til Cirka Teater. Lageret er fullt av Gilles Bergers fantasifulle innretninger og scenografier, blant annet en flere meter høy julenisse. Alt dette kan det bygges videre på, slik at Trondheim får et sted der ungene kan møte teatret på en aktiv måte.

Allerede da Sæther og Berger kom fra Frankrike til Trondheim og etablerte Cirka Teater i 1984, drømte de om et teatersenter for barn, blant annet fordi de ville ha med seg barnas perspektiver allerede under idéfasen og prosessen fram mot nye forestillinger.

Havna en viktig sponsor

De sier at Trondheim havn, som de har leid av i alle år, er teatergruppas desidert største sponsor gjennom tidene. Havna leier ut lokaler de ikke kan tjene penger på og som er perfekte for kulturlivet, som trenger billige produksjonslokaler.

De er redd for at bydelen kan bli omformet og bygget ut slik at prisene stiger så mye at de som holder til der i dag, blir nødt til å flytte. Dette fenomenet, gentrifisering, er et problem i en rekke byer.

- Vi håper vi kan unngå slik gentrifisering på Nyhavna, at området fortsatt vil være et sted der det blir skapt kultur. Bydelen har alle forutsetninger for at det kan bli slik. De mange krigsminnene er verneverdige og kan ikke bygges om med tanke på høye leieinntekter. Vi håper noe av tankegangen fra Svartlamoen kan smitte over på Nyhavna, sier Cirka Teater.

Anne Marit Sæther (f. v.), Monica Stendahl Rokne og Gilles Berger har god utsikt fra fyringsbunkeren. All scenogrtafien deres heises ut og inn gjennom denne porten i fjerde etasje. Foto: RICHARD SAGEN