Kulturhuset i Stjørdal, som åpner i høst, kan bli bedt om å betale 125 millioner kroner tilbake til staten. Men ingen vet sikkert om det vil skje.

De 125 millionene er penger kommunen slapp å betale i moms under byggingen. Eftas overvåkingsorgan ESA, som overvåker at EØS-avtalen blir fulgt, har gitt beskjed om at en slik momsrefusjon er i strid med regelverket, blant annet fordi den påvirker konkurransen mellom offentlige og private byggeprosjekter.

Sju år etter at skattemyndighetene fikk denne beskjeden fra ESA, har de nå tatt affære.

Kulturhusene i Kristiansand og Stavanger har begge fått en regning fra staten på rundt 250 millioner kroner, beløp som tilsvarer momsrefusjonen de fikk etter byggingen.

– Invitasjon til dialog

Men det er høyst uklart om andre kulturhus som er bygget de siste årene, vil få tilsvarende regninger. Det er heller ikke sikkert at kulturhusene i Kristiansand og Stavanger blir nødt til å betale det som i utgangspunktet er statens krav.

– Vi har gitt de to kulturhusene et varsel om et vedtak. Det er en invitasjon til en dialog, sa skattedirektør Hans Christian Holte til NRK tirsdag.

Han tilføyde at det vil avhenge av en rekke forhold om det blir aktuelt å sende tilsvarende krav til andre kulturhus.

12 000 momssaker i året

Adresseavisen hadde kontakt med flere talspersoner i Skatteetaten i går. Ingen kunne gi sikre svar på om andre kulturhus vil bli bedt om å betale tilbake momsrefusjon. Etaten behandler 12 000 momssaker i året, og hver sak behandles individuelt.

Ingen kulturhus i Midt-Norge er foreløpig i etatens søkelys.

Skatteetatens presseansvarlig Anne Kirkhusmo skriver i en e-post at «Det er ingen andre kulturhus som har fått tilsvarende varsel om et mulig vedtak om tilbakebetaling av momskompensasjon. Når det gjelder spørsmål om hvem Skatteetaten kontrollerer vil det være en vurdering som gjøres ut fra en risikoanalyse på regionalt nivå.»

Hva ordet «risikoanalyse» innebærer i denne sammenhengen, fikk ikke Adresseavisen noe svar på da vi spurte.

Optimistisk ordfører

Midt-Norge har fått flere nye kulturhus de siste årene. Rock City i Namsos og nytt kulturhus på Frøya er to av dem.

I Steinkjer har de planer om å bygge et slikt hus, og kulturhuset Kimen i Stjørdal står snart ferdig. Ordfører Ivar Vigdenes sier til Stjørdalens Blad at han regner med at kommunen i dette prosjektet befinner seg innenfor reglene som gjelder. Kommunen skal nå gå gjennom det kompliserte regelverket på nytt for å forsikre seg om at de ikke får en ekstrautgift på 125 millioner kroner.