Skuespilleren er opprinnelig fra Fredrikstad, og flyttet til Berlin for å teste jobbmarkedet i 2013.

Knapt halvannet år senere ble hun kjent for millioner av tv-seere gjennom en hovedrolle som sanndrømt psykologistudent fra Trondheim, i en episode av den tyske krimserien «Tatort».

Tv-opptredenen ble både et gjennombrudd og en døråpner for skuespilleren, som fra september blir en del av det faste ensemblet ved Berlins berømte teater Schaubühne.

– Kunstnerisk sett er den største fjæren i hatten å være del av dette ensemblet. Men det er klart at rollen i «Tatort» ledet frem til den muligheten, det finnes ingen tysk rolle som gir større eksponering. Jeg hadde flaks og fikk mye oppmerksomhet, og også veldig gode kritikker, sier Risom Olsen, som mener det var utslagsgivende å ha sin egen spillestil og et litt annerledes utseende.

LES OGSÅ: De virkelig gode historiene

Gjenkjent av tysk turist

Risom Olsen har også nylig avsluttet opptak til en ny tv-film i Frankfurt, og begynner så smått å oppleve oppmerksomhet også i hjemlandet. På Værnesekspressen på vei til Trondheim ble hun gjenkjent av en tysk turist som insisterte på autograf.

– Han kjente meg igjen fra «Tatort» og ville ha en signatur. Det var litt morsomt, men føltes litt teit også. Hvor spennende er det med min underskrift, liksom, ler skuespilleren.

– Autografsamling er en stor greie i Tyskland. Jeg får stadig vekk brev fra folk som vil ha signerte Autogramkarten, forteller hun.

Veien til «Tatort»

– Mange tyske skuespillere vil ha, eller har hatt, en rolle i «Tatort», men jeg forsto ikke først hvor stort dette var, forklarer den norske skuespilleren.

En av regissørene til tv-serien skrev manus til en episode med en nordisk kvinne som en av hovedrollene. Da han gjorde research til rollen, fant han Risom Olsen, og de møttes flere ganger for å diskutere karakteren. Skuespilleren måtte likevel gjennom flere runder med casting før rollen var hennes.

– Jeg hadde blitt litt sur hvis jeg ikke hadde fått rollen, jeg hadde jo vært med å skape den, ler hun.

Verden fra nye vinkler

I tillegg til sine suksessopptredener i Tyskland er Risom Olsen kunstnerisk leder for teaterkollektivet NONcompany, og har funnet tid til å delta på Bastardfestivalen med forestillingen «KAZAK:widunderbaum» på Verkstedhallen.

– Det er deilig å komme fra særbehandling, med masse folk som passer på og gjør alt, til å komme hit, sitte her på gulvet og teipe dansematter, vaske og klippe ting, sier hun.

«KAZAK:widunderbaum» er siste del av en trilogi, som har vært under arbeid siden 2011.

– Vi har jobbet med utgangspunkt i taigaen, barskogbeltet som strekker seg over Norge, Finland, Russland, Alaska og Canada, og har blant annet reist Russland på tvers. Vi har tatt for oss ulike vinklinger på hva det vil si å komme fra denne store skogen, prøvd å se verden fra nye vinkler. Siste del av trilogien blir en konklusjon på prosessen, der vi tar oss friheter til å jobbe med inspirasjonen vi sitter igjen med. Alle står på scenen, vi jobber kollektivt og det er veldig gøy, også som en kontrast til de andre tingene jeg gjør. Her kan man blande seg inn i alt, ler Lise Risom Olsen.

Big in Germany: Lise Risom Olsen prioriterer også hjertebarnet NONcompany og forestillingen ”KAZAK:widunderbaum”, som vises mandag 17.00 og tirsdag kl. 20.30 i Verkstedhallen. Foto: OLE MARTIN WOLD +47 98631898