Så godt som alle i reiselivsnæringen som Trøndelag Reiseliv og Adresseavisen har vært i kontakt med de siste dagene, melder om økning i antall turister og omsetning.

Hoteller, campingplasser, turisthytter, turistinformasjoner og ikke minst restauranter og opplevelsesfirmaer melder om økt aktivitet.

- Mye mer aktive

– Turister ønsker mer og mer opplevelses- og verdibasert ferie. De vil komme tettere på lokalbefolkningen og bli kjent med tradisjoner og kultur. Samtidig er turister mye mer aktive i dag, sier konstituert reiselivssjef i Trøndelag Reiseliv, Petra Sestak, til Adresseavisen.

Ifølge henne er pilegrimsreiser blitt en stor trend i Tyskland.

- Gåturer, sykling eller å være med på dyresafari er populært blant turistene. Dette etterspør også turoperatørene. Samtidig øker interessen både nasjonalt og internasjonalt for å spise lokal mat. Det er kanskje den beste måten å bli kjent med en ny kultur på. Mye som nordmenn tar for gitt, er for utenlandske turister en eksotisk opplevelse.

- Må gjøre større innsats

Reiselivssjefen er veldig glad for turistboomen i Trøndelag og som resten av Norge også opplever nå.

– Trøndelag har ikke de store fjorder som Vestlandet eller slike nordlysopplevelser som Nord-Norge. Derfor må vi kanskje gjør en større innsats for å vise frem våre perler. Men det ser ut at kontinuitet i markedsarbeidet og et tett samarbeid betaler seg, sier Sestak, som merker seg at små steder og relativt nye bedrifter er framoverlente.

Juli slår alt

Fjelldestinasjonene Oppdal og Røros har opplevd en sterk trafikkutvikling i sommer. Juli slår alle rekorder ved Quality Hotel Skifer i Oppdal.

– Sommeren har vært svært god for Oppdal og for Quality Hotel Skifer. Sommeren 2015 var en rekordsommer, men vi har denne sommeren økt med 13 prosent flere romdøgn. Vi satte ny besøksrekord for en måned med 8427 overnattingsgjester i juli, sier Erik Sæther, hotelldirektør fra Quality Hotel Skifer i Oppdal.

Han peker på stor nasjonal trafikk og økt internasjonal trafikk som årsaker.

- Aktiviteter i fjellet er i skuddet både på nasjonalt og i internasjonale marked, med Oppdals gode utvalg i naturbaserte aktiviteter gir det økt besøk i regionen. I tillegg til vår fremgang har også Oppdal Turisthotell hatt åpent i hele sommer med god trafikk, så antall gjestedøgn har hatt en svært god vekst. Vi så også at Bruce Springsteen i Granåsen fylte alle senger til og med på Oppdal.

Økning og rekord i Røros

Røros har hatt en eventyrlig sommersesong med store økninger både i belegg på hotellene, stor økning i omsetningen på spisestedene og flere butikker melder om solide sommertall, melder reiselivsdirektør Frank Norvik i Destinasjon Røros.

Bergstaden hotell har en økning på 8 prosent i juli på hotellet og et belegg på 94 prosent, mens deres spisesteder Skanckebua og Peder Hiort har en økning på 22 prosent. Røros hotell-gruppen med Røros hotell 88 prosentbelegg, mens Vertshuset har 94 prosentog Erzscheidergården 94 prosent - og har en total omsetningsøkning på 15 prosent i juni og juli.

I tillegg melder 60-tallspensjonatet Solheim om rekordsommer og det samme gjør Idrettsparken hotell.

Økning over hele fjøla

Men også mange andre aktører i Trøndelag melder om fine turisttall. Her er noen i regionen:

Oppdal Safari, som driver med moskussafari, melder om at guideturene er opp 32 prosent i juni og i juli opp 20 prosent i forhold til fjoråret.

Namdalsmuseet har doblet besøkstall fra i fjor, og Namsskogan familiepark melder om økning.

Øyna (restaurant/opplevelse) har 25 prosent økning både i juni og juli. Strømnes melder om atbelegget er oppe 30 prosent i juni og 35 prosent i juli.

Gangstad gårdsysteri på Den gyldne omvei har en salgsøkning på 20-30 prosent i sommermånedene.

Jegtvolden Hotell har en omsetningsøkning i juli på 50 prosent fra fjoråret, som var da den beste julimåneden fot hotellet. SAGA og Mosvik Brygge har samme økning.

Kvam Motell og Camping melder i likhet med de fleste andre campingplasser om en betydelig økning i antall overnattinger fra i fjor for alle typer overnattinger; hytter, rom, bobil, campingvogn og telt.

Turisthyttene i Midt-Norge opplever kraftig økning i antall besøkende i sommer.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

– Trøndelag har ikke de store fjorder som Vestlandet eller slike nordlysopplevelser som Nord-Norge. Derfor må vi kanskje gjør en større innsats for å vise frem våre perler, sier konstituert reiselivssjef i Trøndelag Reiseliv, Petra Sestak. Foto: terje visnes
Trøndersk natur trekker til seg flere besøkende fra inn- og utland. Foto: Petr Pavlicek
Røros har også godt sommerbesøk. Foto: Destinasjon Røros
Både små og store moskuser fascinerer turistene. Foto: Oppdal Safari