Retten har bestemt at han må tåle inndragning av 1 250 000 kroner. Han har forsynt det norske dopingmiljøet med dopingråstoff for godt over to millioner kroner.

34-åringen fra Kongsvinger, som de siste åtte årene har oppholdt seg i Thailand, forklarte seg fredag bak lukkede dører i Sør-Trøndelag tingrett. Han ble pågrepet i Thailand 2. februar. Ti dager senere ble han overført til Trondheim, der han siden har sittet i varetekt.

Mannen har avgitt en uforbeholden tilståelse og valgte å ta tilståelsesdom. I perioden september 2009 til august 2011 solgte han ifølge dommen dopingmidler for minst 2 136 248 kroner til et ukjent antall personer i Norge. I tidsrommet januar 2007 til september 2009 innførte, oppbevarte eller overdro han til sammen minst 34 880 000 mg virkestoff, oppført på dopinglisten.

I dommen er det nøye listet opp hvilke stoffer det dreier seg om. Stoffene ble innført til Norge fra Kina, England, Thailand og Sverige.

Påsto fire års fengsel

For dette påsto påtalemyndigheten fire års fengsel. Utgangspunktet var fengsel i seks år, med en tredel fradrag for at domfelte har lagt kortene på bordet. Han har siden 2012 vært kjent med at politiet i Norge ønsket kontakt med ham, mens han oppholdt seg i Thailand. Tingrettsdommer Knut Almaas skriver i dommen at unndragelsen har påført saken og det internasjonale samfunnet en ikke ubetydelig kostnad.

Aktor, politiadvokat Erlend Hjulstad Nilsen, overlot til retten å fastsette størrelsen på inndragningsbeløpet.

Forsvareren, advokat Nils Anders Grønås, hevdet den foreslåtte fengselsstraffen var for streng, samtidig som han mener siktede har krav på enda større strafferabatt. Han viste til den betydning siktedes uforbeholdne tilståelse har hatt for oppklaringen av saken og hva samfunnet gjennom det er spart for av prosessøkonomiske utgifter. Grønås mener også at inndragningsbeløpet er for høyt.

130 personer siktet

I Operasjon Gilde har over 130 personer vært siktet. Hovedmenn i Trondheim har innført, produsert og solgt dopingmidler siden 2003. Salget foregikk på nettet. En rekke personer er straffedømt, det er gitt fengselsstraffer på seks og et halvt års fengsel. I etterforskningen mot hovedmennene kom politiet over 34-åringen i Thailand. Han leverte råstoff til produksjon av dopingmidler og ferdigproduserte dopingmidler.

Siktede har forklart at han begynte å bruke steroider som ungdom, angivelig på grunn av dårlig selvbilde. Bruken økte, og han begynte å selge for å finansiere eget bruk.

I 2007 ble han kontaktet av en av dem som senere er domfelt som hovedmann i Operasjon Gilde, som visste at siktede solgte steroider. Siktede begynte å importere virkestoff fra Kina, og mengden økte raskt. Han bestilte via internett. Varene ble sendt fra Kina til England, og deretter videre til Sverige, hvor varene ble hentet av siktede. De ble så sendt innenlands med posten til mottaker.

Gikk til Trondheim

Vanligvis ble varene delvis forhåndsbetalt, og resten ved levering. Frem til han flyttet til Thailand i januar 2008 sto han selv for importen og salget. Ifølge hans egen forklaring gikk alt råstoffet (virkestoffet) han importerte til mottakere i Trondheim, som senere er domfelt for produksjon, oppbevaring og overdragelse av dopingmidler som hovedmenn i Operasjon Gilde.

Etter at han flyttet til Thailand benyttet han en kompis til å hente pakkene fra Sverige og over grensen til Norge. Denne var også med på å ta imot penger og formidlet disse til siktede. Kommunikasjonen mellom siktede og mottakerne har gått via kryptert e-post med serverleverandør i Canada.

Siktede sier han sluttet å bruke steroider i 2011, og han avsluttet da også importvirksomheten og leveringer til mottakerne i Trondheim. Hvorfor, ville han ikke gå noe nærmere innpå i retten.

Vurderte å returnere

Han visste at mottakerne i Trondheim var blitt pågrepet av politiet i februar 2012. I 2015 var han inne på tanken om å returnere til Norge og bli avhørt om Operasjon Gilde, men av ulike grunner gjorde han ikke det.

I dommen er det listet opp en detaljert beskrivelse av dopingmidler som siktede har hatt befatning med. Det dreier seg om dopingmidler som har en sammenhengende misbruksperiode på i overkant av 1552 år. I tillegg kommer det at siktede har innført en ikke ubetydelig mengde dopingmidler som det ikke er mulig å konkretisere den sammenhengende misbruksperioden for. Det er snakk om et salg for over to millioner kroner.