Trondheim kommune måtte ut med 588 000 kroner for å totalrenovere én av sine boliger etter at leietakeren hadde hatt huset fullt av katter. Leietakeren slapp å betale en eneste krone.

Arild Hoven, controller i Trondheim eiendom, forteller at beboer i utgangspunktet skal stå ansvarlig for vedlikeholdskostnadene hvis skadeverket er selvforskyld.

Illeluktende

Leieforholdet ble sagt opp da leiligheten ble funnet full av katter.

– Jeg vet ikke hvor mange katter det var, men de hadde levd der i lengre tid og hadde gjort fra seg over alt i boligen, sier Hoven.

Boligen var så illeluktende og i så dårlig stand at den måtte saneres. Leietakeren fikk ikke kostnaden fakturert.

– Etter en totalvurdering av leietakers helsetilstand og betalingsevne, valgte vi å ikke fakturere leietaker, sier Hoven.

Fikk ny bolig

Vedkommende bor i dag i en ny kommunal bolig i Trondheim. Trondheim eiendom vil ikke uttale seg om leietakeren får oppfølging for å hindre at lignende hendelse skal gjenta seg.

Yngve Brox, gruppeleder for Høyre i Trondheim bystyre, er rystet og ser alvorlig på hendelsen. Han mener det ikke bare er et økonomisk problem når leietakere ramponere boligene sine.

– Det er lange køer for å få kommunale boliger, og de som betaler prisen er de som må vente lenger med å få flytte inn, sier han, og legger til at husleien på kommunale boliger skal selvfinansiere kommunens vedlikeholdsbudsjett. I slike tilfeller må pengene tas fra et annet budsjett i kommunen.

Brox sier det alltid vil være en utfordring med enkelte leietakere, men alt skal likevel ikke godtas.

–Det bør være konsekvenser, og av og til må vi leve med at ting sklir ut, og at leietaker i enkelte tilfeller bør sparkes ut. Vi kan ikke tolerere alt.

Én av seks over 100 000

Trondheim kommune har i dag 3900 kommunale boliger som leies ut til personer som ikke kommer seg inn på boligmarkedet.

I 2013 brukte kommunen over 93 300 000 kroner på oppussing og vedlikehold av boligene, som består av både leiligheter, hybler og et par eneboliger i ulike størrelser.

I tillegg til utgifter kommunen har på bygningsmassen, er det kostnader i forbindelse med at det flytter drøyt ti beboere ut av en kommunal bolig hver uke i Trondheim. For hver utflytting foretar Trondheim eiendom en befaringsrunde før leiligheten overtas av ny leietaker. Policyen er at alle leiligheter skal se bra ut til neste overtakelse.

På listen over vedlikeholdsarbeid i 2013, har én av seks kommunale boliger, som ble pusset opp i forbindelse med inn- og utflytting, en kostnad på over mer enn 100 000 kroner. Foreløpige kostnader i 2014, ligger på 34 millioner.

Ifølge Hoven er gjennomsnittlig leietid på kommunale boliger cirka fem og et halvt år.

Skjerper inn ved hærverk

I 2013 og 2014 fakturerte Trondheim eiendom 45 leieboere for reparasjonsutgifter på grunn av hærverk. Beløpene kan variere fra under en tusenlapp til over 100000 kroner per sak. Rutinen for viderefakturering ved hærverk har ifølge Hoven blitt skjerpet inn de siste årene.

– Når vi først har satt i gang en faktureringsprosess, så gjelder vanlige innkrevingsrutiner med purring og inkasso for å sikre at pengene skal komme inn, sier han.

Av de 45 reparasjonskravene er 28 betalt, fire er delvis betalt og 13 står ubetalt. Jevnt over er det de største kravene som ikke er betalt.

122 beboere ble fakturert for manglende vask av leiligheten, 94 ble fakturert for skifting av lås, og 86 ble fakturert for at kommunen måtte tømme boligen.

Høy andel kommunale boliger

Ifølge kommunalråd Sissel Trønsdal (Ap) har Trondheim et høyt antall kommunale boliger. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at byen har 24 boliger pr 1000 innbyggere. Oslo har til sammenligning 19.

Hun mener kommunen må bli flinkere til å avdekke problemer før det går for langt.

– Det er mye penger, men det er samtidig mange personlige tragedier. I tilfellene med høyest vedlikeholdskostnader ligger det ofte ulike ting til grunn.

Kommunen har opprettet en egen bomiljøgruppe slik at naboer kan sende inn klager, og for å kunne bistå beboere.

– Gruppen er for dem som ikke makter å bo og leve på en vanlig måte. Enkelte kan rett og slett ikke å bo, sier hun.

Fulle av rot: I 2013 og 2014 ble 86 leietakere fakturert av kommunen fordi de hadde etterlatt boligen full av personlige eiendeler og rot.
Denne døra er utsatt for hard behandling.
Egenmalte vegger: I enkelte boliger har leietaker selv tatt ansvar for maling av vegger. Foto: Trondheim eiendom