Marie Gulla (t.v.), Heidi Klundelien Storfossen og Vilde Kveim tror det var en uhyggelig tilfeldighet at fire studenter måtte til sykehus på én uke. – Det er veldig gode sikkerhetstiltak ved NTNU. Vi får aldri gå inn i laben uten å bestå en sikkerhetstest, sier Storfossen.

Heidi Klundelien Storfossen (22) kom tilbake til laboratoriet etter en kjapp matpause da hun begynte å kjenne seg uvel.

- Jeg var svimmel og søvnig. Det siste jeg husker er at jeg snakket med labassistenten og en kompis som holdt på med det samme forsøket som meg. Han har i ettertid fortalt at jeg grep etter ham, og segnet om. Det var skremmende å besvime og våkne opp uten å vite hva som hadde foregått, sier Storfossen.

På vei mot bakken slo Storfossen hodet i en søppelbøtte. Etter CT-skanning fikk hun konstatert mild hjernerystelse.

Hun er én av fire biologistudenter som på én uke er blitt sendt til St. Olavs Hospital etter undervisning på laboratorier i det nye realfagbygget på NTNU Gløshaugen. Adresseavisen har møtt tre av dem.

Svimmel og blek

- Oj, hun må ha vært uheldig, tenkte jeg da jeg så henne ligge på gulvet.

Det sier Marie Gulla (19), som jobbet i laben ved siden av. Hun gikk bort til vinduet mellom labene, og så medstudenten ligge på bakken. En liten halvtime senere lå hun selv bevisstløs.

- Jeg hadde vært svimmel en stund, og flere kommenterte at jeg var blek. Jeg gikk ut fra laben for å trekke luft, og besvimte på vei bort til en benk. Jeg lå sannsynligvis i fem til ti minutter før noen oppdaget meg, sier Gulla.

Hun tar selv skylden for det.

- Vi skal alltid si ifra dersom vi blir kvalme og må gå ut. Det gjorde ikke jeg denne gangen.

Regnes som sikre forsøk

Både Storfossen og Gulla gjorde en syntese-reaksjon med stoffet isoborneol, som skulle oksidere til kamfer. De fikk muligens i seg dietyleterdamp, som kan føre til døsighet og svimmelhet. Stoffet er brukt som rusmiddel og i narkose.

Les på PLUSS: NTNU og St. Olav skal samarbeide tettere

- Kanskje hadde noen som var på laben tidligere kastet et par hansker i søpla etter arbeid med flytende dietyleter. Hanskene skal legges i avtrekksskap etter bruk. Noen kan ha gjort en feil, sier Storfossen.

Ifølge prodekan Øyvind Gregersen var det lite eter i luften de aktuelle dagene.

- Laboratorieleder sier at det ikke var høye nivå av eter i luften. Forsøkene foregår i avtrekkskap og de fungerte som de skulle. Forsøkene regnes som sikre. Mer erfarne kjemikere gjør tidvis forsøk som er langt mer risikable, sier Gregersen, prodekan for utdanning på fakultet for naturvitenskap og teknologi ved NTNU. Han vet ikke hvor lenge siden sist noen er blitt innlagt på sykehus etter lignende tilfeller, men sier det er snakk om flere år.

Kastet opp i tre timer

Vilde Kveim (20) var vitne til at medstudent Storfossen segnet om og ble sendt i ambulanse. Nøyaktig én uke før var det hun som måtte på sykehus. Hun og en medstudent ble syk i laben – også det i forbindelse med forsøk i organisk kjemi. De jobbet med å omdanne molekylet syklohexanol til syklohexen.

- Da jeg tok oppvasken kjente jeg en sterk stank fra vasken – en stank jeg aldri hadde kjent før. Etter en stund begynte jeg å kaste opp hvert sjuende minutt, tre timer i strekk, sier Kveim.

Les på PLUSS: Nå blir det mulig å bruke PET-skanning til forskning

Hun og medstudenten ble sendt til St. Olav hvor de lå til observasjon i cirka tre timer.

Føler seg godt ivaretatt

Biologistudentene roser NTNU for håndteringen av situasjonene. De mener at det de ansatte har gjort vitner om at de jobber godt når ulykker først skjer.

- Alle studenter har fått tilbud om å snakke med HMS-ansvarlig dersom de er utrygge på noe, sier Storfossen.

Les også: Trond Mohn gir 40 millioner til kreftforskning på St. Olav

Lablederne ble med til sykehuset både under ulykkene i forrige uke og denne uka.

- De satt til langt ut på kveld. Senere samme kveld og morgenen etter fikk vi telefon med spørsmål om hvordan det gikk. Jeg føler meg godt ivaretatt i alle ledd, sier Storfossen.

Forsøkene ut av studiet?

Laboratoriene har vært stengt siden to studenter besvimte i undervisningen. Dersom NTNU ikke finner svar på hva som skjedde da fire studenter ble syke, kan de aktuelle forsøkene gå ut av studieløpet.

- Sikkerheten til studenter og ansatte kommer først, og tar ikke sjansen på å fortsette med disse forsøkene med mindre vi finner en klar årsak til ulykkene, sier prodekan Øyvind Gregersen.

Les på PLUSS: Sebrafisk inntar Mosers rottelab

HMS-avdelingen og fakultetets ledelse jobber på spreng for å finne årsaken til ulykkene. De møttes for å diskutere ulykkene onsdag morgen. Onsdag formiddag var Arbeidstilsynet på plass. De to laboratoriene det gjelder ligger vegg i vegg med hverandre. Begge vil være stengt i alle fall ut uka, noe som vil gå ut over biologiundervisningen.

- Vi har besluttet å stenge labbene og avslutte virksomheten. Vi håper å finne raske svar på hva som skjedde med de fire studentene, sier Gregersen.

Først skal de gjøre grundige undersøker av ventilasjonssystemet.

- Vi skal også gå gjennom forsøkene og våre rutiner på nytt. Kanskje er det noe med eksperimentene som forårsaket ulykkene. Kanskje er de aktuelle studentene særlig følsomme. Kanskje skjedde ulykkene fordi studentene ikke hadde spist på lenge. Vi holder alle muligheter åpne, sier Gregersen.

Vilde Kveim var tilbake på laben allerede uka etter hun havnet på sykehus. Her foran avtrekksskapet hvor hansker og annet utstyr skal ligge etter forsøk.
De to laboratoriene holder stengt inntil videre.
Onsdag var Arbeidstilsynet på plass ved NTNU for å undersøke laboratoriene hvor fire studenter ble skadd.