– At Kirkemøtet arrangeres i Trondheim, gjør årets kirkemøte veldig annerledes enn de foregående. Selv om det er Kirkerådet som har det formelle ansvaret for gjennomføringen, føler vi et eget vertskapsansvar når møtet arrangeres i Trondheim. Vi har blitt enige om å gjøre alt vi kan for å at de andre utsendingene skal trives og få et godt opphold, sier biskop Tor Singsaas.

Sammen med de øvrige medlemmene av bispedømmerådet, som utgjør «Nidarosbenken» under Kirkemøtet, har Nidaros fått plass langt fremme i Trondhjemssalen på Rica Nidelven.

Ti av Nidarosutsendingene har benket seg i salen, mens den ellevte utsendingen, Solveig Kopperstad Bratseth, er blitt valgt til dirigent og befinner seg på podiet hvor hun leder møtet med myndig hånd.

I likhet med alle de øvrige bispedømmerådene, er årets møte det siste i fireårsperioden. Til høsten skal det velges et nytt råd med nye medlemmer. Unntaket er Tor Singsaas som er medlem av bispedømmerådet så lenge han er biskop i Nidaros.

I Nidaros har bare to av medlemmene av det nåværende bispedømmerådet, Grete Folden og Trude Holm, takket ja til ny nominasjon for perioden 2016 - 2019.

Sitter i seks komiteer

Fredag var første dag med plenumssamlinger og komitemøter.

Medlemmene fra Nidaros, og de øvrige bispedømmerådene, er spredt på seks ulike komiteer: Gudstjeneste og evangelisering (A), undervisning (B), diakoni og samfunnsspørsmål (C), kirkeordningsspørsmål (D), personal og utdanning (E) og informasjon og mellomkirkelige spørsmål (F).

– Da det nye bispedømmerådet ble konstituert i 2011, fordeler vi også hvem som skal sitte i de ulike komiteene på Kirkemøtet. Både interesse og kompetanse teller med i hvordan komiteene blir fordelt. Det er viktig for hver enkelt å kunne arbeide med saker de er særlig engasjert i, forklarer Singsaas.

Viktigste sak

Som den eneste på «Nidarosbenken» er bispedømmerådsleder Ola T. Lånke saksordfører for den viktigste og mest omfattende saken under årets kirkemøte, «Den norske kirkes grunnlag».

Flere tiårs erfaring som stortingspolitiker og lokalpolitiker i Trondheim og Rennebu kommer godt med i saksordførerjobben for Lånke, men i motsetning til arbeidet med de omfattende sakene på Stortinget, som kan strekke seg over uker og måneder, har komitemedlemmene på Kirkemøtet bare noen døgn å få saken i havn på.

– Vi er allerede blitt enige om at vi dessverre må droppe kulturkvelden i Vår Frue kirke lørdag for å komme i havn, og vi må nok også «spise» litt av lunsjtiden en av de neste dagene for å bli ferdige med innstillingen, sier Lånke, som også er leder av nominasjonskomiteen på Kirkemøtet.

Møtedisiplinen under Kirkemøtet er svært streng. Må man være borte fra plenumsmøter eller komitemøter må man søke om permisjon på forhånd.

– Unikt innblikk i bredden

Etter seks kirkemøter gir Lånke seg etter årets møte.

– Å delta på kirkemøtene gir et unikt innblikk i bredden i engasjementet i Den norske kirke. Det finnes et svært rikt kirkeliv de fleste ikke har den minste anelse om, sier Lånke.