I dag blir tre forskningsinstitutt i landbruket slått sammen til Norsk institutt for bioøkonomi.

På anlegget til Bioforsk på Kvithamar blir sammenslåingen overskygget av vedtaket om at hele forskningsstasjonen skal legges ned.

Sinte og frustrerte

Landbruks- og matdepartementet har bestemt at all landbruksforskning i Trøndelag skal skje på Steinkjer ifølge vedtaket som slo ned som en bombe i begynnelsen av juni.

– Vi er sinte og frustrerte, sier forsker Anne Kjersti Bakken.

– Det er en meningsløs beslutning faglig, økonomisk og vitenskapelig, sier daglig leder på Kvithamar, Erik Revdal.

På Kvithamar forsker de blant annet på gress og kløver som fôr til drøvtyggere. Jorda her er dyrket og dokumentert gjennom tiår etter tiår fra starten på 20-tallet. Her har de leirholdig jord og sandholdig jord slik jorda er i resten av Trøndelag.

Vet alt om jorda

Bakken og Revdal mener det tar minst ti år til å få tilsvarende kunnskap om jorda et annet sted. Med dette vedtaket mener de jord- og plantekulturforskningen i Trøndelag er nullstilt samtidig med at de sitter på nesten 100 år med kunnskap i Stjørdal.

– Vi vet det meste om jorda her, sier Bakken. På Steinkjer har de en landbruksskole og et bachelorstudie i husdyrfag, men de har ingen erfaring med å forske på jordkultur og plantedyrking.

Bakken og Revdal reagerer de på at det er gjort et vedtak om å legge ned forskningsstasjonen på Kvithamar uten at konsekvensene er vurdert verken av det de mister på Kvithamar eller det de får på Steinkjer.

Forskningen fortsetter

Administrerende direktør Alvhild Hedstein skal lede det splitter nye Norsk institutt for bioøkonomi som får hovedsete på Ås. Fra 1. juli er Bioforsk med sine forskningsstasjoner over hele landet, Norsk institutt for skog og landskap og Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning slått sammen til en av Norges største forskningsinstitusjoner.

– Min jobb er å opprettholde kompetansen vår, sier Hedstein og legger til at noen politiske vedtak er ganske vanskelige. Samtidig understreker hun at departementet er i sin fulle rett å selge sine eiendommer.

– Landbruksdepartementet har vedtatt salg av Kvithamar. Vi har avtaler og forpliktelser, og forsøksaktiviteten der fortsetter som før, sier Hedstein.

– Kvithamar er blant de fremste forskningsstasjonene våre. De har dyktige fagfolk og generer mye inntekter, sier hun.

– Jeg må se hvordan jeg skal håndtere dette. Hedstein understreker hvor viktig det er med den lange historien på Kvithamar som gjør jorda der svært veldokumentert og dermed godt egnet til forskning. Selv besøkte hun Kvithamar sist fredag.

Alvhild Hedstein Foto: Olav Heggå/FotoVisjon AS