– Oljen har vært det viktigste, men nå må vi finne på noe annet.

Det sier Saltvedt som er sjefanalytiker hos Nordea. Denne uka var hun i Trondheim, hvor blant annet 185 oljeingeniører er permittert fra Reinertsen. Og onsdag kom nyheten om at 35 får tilbud om sluttavtale hos oljeselskapet Det norske.

Optimistisk

Saltvedt er likevel optimistisk på vegne av norsk økonomi.

– På grunn av den høye oljeprisen som har vært de ti siste årene har vi tillatt oss å bli late, og nå må vi ta støyten for det. Det er nå vi må tørre å ta det store skrittet, det skrittet vi ikke har måtte ta før. Det synes jeg er superspennende, sier Saltvedt.

Det store skrittet er ifølge oljeanalytikeren fra fossile til mer grønne energikilder.

– De grønne prosjektene begynner allerede å bli lønnsomme. Både vindkraft og solenergi er snart konkurransedyktig med olje, og vi ser at mange vil investere. Ikke bare fordi de vil være miljøvennlige, men fordi det faktisk er penger å tjene, sier Saltvedt.

Forventer flere oppsigelser

Selv om Saltvedt ser et grønt skifte, så vil hun ikke legge ned oljeindustrien.

– Nei, det er overhodet ikke snakk om å legge ned oljeproduksjonen, men vi må ta en realitetssjekk. Oljeprisen vil ikke bli så høy igjen som den var. Fra 2003 til 2013 økte oljeprisen kraftig og det samme gjorde produksjonskostnadene. Da oljeprisen begynte å stupe i 2013, så gjorde ikke kostnadene det samme, sier Saltvedt når hun skal forklare hva som gikk galt.

– Oljeprisen skulle fornuftig sett ikke ligget på mer enn 90 dollar fatet, men isteden lå den på 110 dollar. Nå er den helt nede på 60 dollar. Men etter et kraftig fall vil den stige igjen, alt tilsier at en normal pris er på mellom 80 og 85 dollar fatet, og dit vil vi komme i 2018/19, spår oljeanalytikeren. Før det tror hun enda flere i oljebransjen vil miste jobbene sine.

– Ja, dessverre. Jeg ser slett ikke svart på fremtiden, men det vil bli et par tøffe år først. Det vil komme flere oppkjøp, og flere i oljebransjen vil miste jobbene sine. Men disse kan få seg nye jobber innen grønn energi. Fordi det blir mer lønnsomt, og fordi det kommer som en nødvendighet på grunn av forurensing.

Teknologi på ny måte

Saltvedt viser til at teknologi utviklet og brukt i oljeindustrien kan overføres til grønne bransjer.

– Mye av teknologien kan brukes på en langt grønnere måte. Snart kommer den tredje generasjonen vindkraft, hvor vindmøllene kan stå ute til havs på tusen meter dyp. Disse festes med samme teknologi som oljeplattformer, og også disse må ha service offshore, sier Saltvedt som et eksempel.

Saltvedt tror Trondheim vil være ekstra fremoverlent i det grønne skiftet.

– Det er de bedriftene som tørr å prøve som kommer til å lykkes, og her har dere både NTNU og Sintef og en rekke bedrifter med veldig smarte og innovative hoder. Oslo kan si hva de vil, men det er dere som sitter nærmest kunnskap om blant annet klima og havforskning. Sammen med kunnskapen og teknologien må bedriftene i tillegg ha mot, og de må være fleksible og omstillingsdyktige, understreker Saltvedt.

Fra olje til elektrisitet

Det grønne skiftet skyldes også at vi rett og slett ikke behøver så mye olje lenger.

– Kanskje behøver vi ikke så mye olje i fremtiden, blant annet fordi 55 prosent av den brukes til transport. Det domenet står for fall, for mens oljeprisen steg, så begynte forbrukerne å se seg om etter billigere alternativer. Nå ser vi at vi får stadig flere elbiler, sier Saltvedt og omtaler transport som oljemarkedets siste skanse.

– Biler går på elektrisitet; Tesla dukket opp av en grunn. Ferger går på gass og batteri, og et fly tok nylig av kun med solenergi. Når vi skifter til solcellepaneler, elbiler og vindmøller så er det ikke sikkert vi skal produsere like mye olje, sier Saltvedt.

Sparer med hjertet

Stadig flere som investerer i fond har bærekraft som et krav.

– Dette er en ny trend, som vi også merker her i Trøndelag, sier Kaare Dahl som er leder for Private Banking i Nordea, region Midt-Nord.

– Nordmenn sparer stadig mer i fond, og det er de bærekraftige fondene som vokser mest. Dette på grunn av store innskudd fra profesjonelle investorer. Profesjonelle aktører har investert bærekraftig lenge. Avkastningen står ikke tilbake for vanlige fond, og sparepengene bidrar samtidig til det grønne skiftet, sier Dahl.

Nordeas mest velstående kunder, Private Banking-kundene, fikk denne uka høre sjefanalytiker Thina Saltvedt snakke om det grønne skiftet. De visste allerede hva det er snakk om.

– For de fleste av dem er det grønne skiftet allerede på full fart inn i sparingen. Grønn sparing er bra for både miljøet og lommeboken. Vi ser våre egne kunder er opptatt av dette, og vi ser det generelt i bransjen. Når fondene våre med fokus på bærekraftige og ansvarlige investeringer i tillegg kan vise til fantastisk avkastning er det klart det lett å velge grønt, sier Dahl.

Han viser til at stadig mer forskning og empiri viser at ansvarlige investeringer er lønnsomt, både for kunden og samfunnet.

– Å investere med hjertet er godt for lommeboka. Myten om at ansvarlige investeringer handler om filantropi håper jeg er forbi.