Det ligger an til nye møter mellom Trondheim, Oslo og Lillehammer i nær fremtid.

Tema: Hvem som skal ha nasjonalanlegget i nordiske grener.

Frem til nå er det Oslo og Holmenkollen som har hatt statusen som nasjonalanlegg, og den har de ingen planer om å gi fra seg uten kamp. For med nasjonalanleggstatus følger også nasjonalanleggsmidler.

– Problemet er vel at Oslo synes det er smertefullt å gi fra seg nasjonalanleggstatusen når de har brukt såpass mye penger som de har i Holmenkollen. For oss er det viktigst å få statusen for å få bidrag til å investere i Granåsen, på samme måte som Oslo har fått bidrag til å investere i Holmenkollen, sier ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap).

– Jeg oppfatter at Oslo sier de har brukt så mye penger på Holmenkollen at det er vanskelig rent prestisjemessig å miste statusen. På den andre siden handler dette også om kroner og øre, fordi de får årlige tilskudd, sier hun.

– Så om Trondheim får nasjonalanleggstatusen mister Oslo tilskudd?

– Ja.

Avtale fra 1998

I mars skrev Adresseavisen at Kulturdepartementet i 1998 innførte ordningen med opprettelse av nasjonalanlegg.

Da ble det gjort en avtale mellom departementet, Norges Idrettsforbund og Norges Skiforbund om at arenaen skiforbundet velger som Norges kandidat til å arrangere VM i nordiske grener neste gang, også inngår en avtale med Kulturdepartementet om nasjonalanleggsmidler.

I avtalen fra 1998 heter det at nasjonalanleggene kan få inntil 50 prosent av investeringskostnadene dekket av staten. Man kan dessuten søke om midler til årlig oppgradering. Dette er tilskudd som kommer utenom den ordinære spillemiddelordningen.

Skitinget vedtok i fjor at Trondheim skal være Norges neste VM-kandidat, og like før jul bestemte skistyret seg for at de ønsker at statusen som nasjonalanlegg skal følge etter.

«Skistyret innstiller overfor Kulturdepartementet at statusen som nasjonalanlegg for nordiske grener overføres til Granåsen i Trondheim», sto det i vedtaket.

Gir seg ikke før hun fårpenger

I etterkant har det vært møter mellom Trondheim, Oslo og Lillehammer for å drøfte avtalen fra 1998, og hvordan den skal håndteres fremover.

– Vi er enige om å møtes på nytt for å prøve å få til en prosess som gjør at vi får en omforent holdning der også Granåsen og Lillehammer får nasjonalanleggstøtte. Det er helt uaktuelt for oss å ikke ha det, sier Ottervik.

Og sier klart ifra:

– Jeg gir meg ikke før jeg får penger til Granåsen.

Stang: – Vil bare irritere

Akkurat dét har Oslo-ordfører Fabian Stang klare planer om å hjelpe Ottervik med.

– Det er ikke urimelig at Trondheim får vesentlig mer støtte fra dagens regjering til et VM enn vi fikk av den rødgrønne til VM i 2011. Vi fikk 100 millioner kroner, og bygget for to milliarder. Jeg synes Trondheim fortjener mye bedre støtte, men det er gode måter å gjøre det på uten å tukle med nasjonalanlettstatusen, sier han til Adresseavisen.

– Hvordan da?

– Da må regjeringen kunne si at ski-VM er noe ekstraordinært, og at det får støtte uavhengig av nasjonalanleggproblematikken.

For det er Holmenkollen som bør ha statusen som nasjonalanlegg, mener Stang.

– Én ting er skiaktiviteten, men Holmenkollen er også en stor turistattraksjon, som avstedkommer aktivitet i hele Norge. Å tukle med ikonet Holmenkollen vil kunne skade dét. Det er helt unødvendig å gjøre det, og kommer bare til å irritere her uten å gagne Trondheim.

– Ordningen med nasjonalanlegg vil uthules om man flytter det rundtomkring etter hvor man trenger penger, sier Oslo-ordføreren.