29. november skal 24-åringen storme gjennom Firenzes gater med et mål om å ta OL-kravet til Rio på maraton.

Avgjørelsen om å ta maratondebuten i høst gleder Jack Waitz, NRKs maratonekspert og trener i Nordstad Moens klubb SK Vidar.

Waitz synes ikke at maratondebut i en alder av 24 er for ungt.

- Jeg er rimelig sikker på at framtiden til Sondre er som landeveisløper. Så er det alltid et spørsmål om timingen for maraton. Men jeg tror ikke det vil skade å prøve så fort som mulig, sier Waitz.

Aller først for Nordstad Moens del er det NM i halvmaraton på lørdag som gjelder. Det løpet går i Oslo og sendes på NRK. I fjor vant han Oslo halvmaraton på tiden 1.02.59.

Da startet han løpet som hare, men dagsformen holdt til å vinne hele greia. Denne gangen møter 24-åringen fra Trondheim motstand fra store deler av norgeseliten pluss to kenyanere som har løpt halvmaraton omtrent minuttet raskere enn hans egen pers på 1.02.32.

Kaggestad: - Kan løpe på 2.10-2.11

I tiden rundt NM i friidrett for halvannen måned siden slet Nordstad Moen med formen, og måtte legge inn seks uker med forsiktig trening for å hente seg inn igjen. Nå har han trent godt i en måneds tid – men forventningene til lørdagens løp er ikke all verden.

- Om forholdene blir gode kan jeg kanskje løpe på 1.04, men det er et NM, så jeg håper å henge med så lenge jeg kan. Kroppen responderer bedre på treningen nå, men jeg er et stykke unna der jeg bør være for å løpe maraton på 2.12, konstaterer Nordstad Moen.

Nettopp 2.12.00 er tiden som det regnes for mest sannsynlig at Olympiatoppen setter som krav til OL i Rio neste år. Bare fem nordmenn har klart å løpe så fort tidligere. Den norske rekorden er 2.10.17.

- Målet blir å løpe under OL-kravet uansett hva det blir, konstaterer Sondre Nordstad Moen.

- Ut fra tiden hans på 10 000 (28.25), så har han potensial til å løpe på 2.10-2.11. Kravet burde være i det sjiktet, men så burde man ved uttaket også ta hensyn til forholdene under et maraton. Vær og vind kan utgjøre flere minutter og maraton er en øvelse man ikke kan løpe så mange ganger i året, mener Johan Kaggestad, som skal kommentere friidrettsøvelsene i Rio for TV 2 neste år.

Rio via Toscana

Maratonet som Nordstad Moen og teamet rundt ham har pekt seg ut er i den italienske byen Firenze i Toscana. Løypa inneholder en god del svinger, men vinnertiden de siste tre årene har vært på 2.09 – altså er det mulig å løpe fort der.

- Jeg tror ikke svingene blir noe problem. Det er viktigere at løypa er flat, sier Nordstad Moen.

I september og oktober arrangeres velkjente storbymaratonløp i både Berlin og Frankfurt, men å legge opp til maratondebuten da ville vært for tidlig i treningsperioden. Ved å velge en hakket mindre optimal løype, får Nordstad Moen bedre tid til å stille 100 prosent forberedt.

- Frankfurt og Berlin kommer for tidlig. November passer bedre, konstaterer Moen-manager Jasper Buitink.

- Jeg håper Sondre får til et bra løp. Han fortjener det, sier Johan Kaggestad.